Göteborg kritiseras för förskoleköer

ANNONS
|

Senast 31 oktober i år ska Göteborg beskriva vad kommunen tänker göra för att komma till rätta med denna eviga fråga.

- I många fall erbjuder kommunen en plats inom fyra månader men det räcker inte. Enligt vår tolkning ska barnet kunna börja vid en av kommunens förskolor inom ramen för de fyra månaderna, säger Skolinspektionens handläggare Marie Sjöberg.

Det senaste året har Skolinspektionen granskat Göteborgs samtliga skolor och förskolor. I samband med det har också denna särskilda granskning av hur kommunen uppfyller platsgarantin genomförts. Göteborgs dåliga förskolehistoria, att kommunen inte klarat lagkravet mer än på sin höjd enstaka månader sedan införandet 1995, var förstås ett bidragande skäl till granskningen.

ANNONS

- Det är inget att diskutera. Vi får rätta oss efter skolinspektionens beslut, konstaterar Robert Hammarstrand (S), kommunledningens politiskt ansvarige.

Skolinspektionen kommer också fram till att stadsdelarnas egen statistik om förskoleplatser är missvisande.

- Av statistiken framgår inte det viktigaste, nämligen hur många barn som börjat på förskola inom fyra månader, säger Marie Sjöberg.

Skolinspektionens meddelande om beslutet kom alldeles i slutet av gårdagens budgetdebatt om skola och förskola och var alltså inte känd av fullmäktige under debatten.

- Under 2012 byggs förskolan ut enormt. Ändå är det fortfarande kö samtidigt som 6800 barn går i för stora förskolegrupper, sade kommunalrådet Helene Odenjung (FP).

- Vi slog rekord i antal nya förskoleplatser förra året. Det rekordet kommer att slås med bred marginal i år eftersom vi räknar med att bygga ut 1900 förskoleplatser. Det innebär att vi senast nästa vår inte kommer att ha någon kö. Vi har också marginellt minskat barngruppernas storlek, sade Robert Hammarstrand.

Så nu är det upp till bevis som gäller?

- Just det, säger Robert Hammarstrand till GP.

ANNONS