Göteborg erbjuder gratis simskola

ANNONS
|

Från och med höstterminen i år kommer alla skolelever i Göteborg i förskoleklass och i årskurs två, erbjudas gratis simundervisning. Detta efter ett beslut i idrotts- och föreningsnämnden. Göteborgs Stad är först i landet med att erbjuda gratis simundervisning i den här omfattningen. De satsar 15 miljoner kronor per år på Simlyftet, där målet är att alla barn skall kunna simma. Simundervisningen kommer att skötas genom elevernas skolor tillsammans med idrotts- och föreningsförvaltningen.

– Med Simlyftet vill staden ge barnen samma möjlighet till att lära sig simma, säger Johan Högman, utredare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Han har varit ansvarig för den utredning som gjorts under drygt ett år, som lett fram till Simlyftet. Undersökningen har gått ut på att undersöka alla elevers simkunnighet i årskurs sex i Göteborg.

ANNONS

– Utredningen visar att simkunnigheten bland barnen i kommunen skiljer sig åt.

Låg simmkunnighet

Bland vissa grupper är simkunnigheten låg. Enligt Johan Högman spelar bland annat socioekonomiska aspekter in.

– Östra Göteborg, Angered och västra Hisingen har lägst simkunnighet bland barn, säger han.

I årskurs nio är skolans kunskapskrav att eleverna skall kunna simma 200 meter varav 50 meter på rygg. Det är definitionen att kunna simma. Redan i dag har alla barn upp till 16 år fritt inträde till stadens simhallar.

I dag ligger uppdraget att lära eleverna simma på skolorna, men enligt Johan Högman upplever en del skolor att det är svårt att fullfölja det uppdraget.

– Vissa skolor löser det jättebra, och vissa mindre bra säger han.

Finns det tillräckligt med simhallar i Göteborg för att ge 14 000 elever simutbildning?

– Enligt den kartläggningen vi gjort så har vi den kapaciteten, säger Johan Högman.

– De flesta simlärarna kommer att vara anställda av idrotts- och föreningsförvaltningen, men det kommer även vara externa aktörer inblandade, säger Johan Högman.

Kritisk och positiv

Att kommunen nu satsar på att alla barn får möjligheten att lära sig simma tycker Tina Heiker Hult, verksamhetschef Svenska Livräddningssällskapet Göteborg är jättebra.

– Det är vad vi jobbat för i 175 år, men vi hade velat samarbeta med kommunen i detta, säger hon.

ANNONS

I dag samarbetar Svenska Livräddningssällskapet Göteborg med flera skolor i Göteborg, men vad som händer med deras samarbete är nu osäkert.

– De frågar oss, får vi inte fortsätta samarbetet med er. Det viktigaste för oss är simkunnigheten men detta river upp redan fungerande samarbeten, varför inte bygga vidare på det redan fungerar, undrar Tina Heiker Hult.

Hon berättar att de redan har förlorat 1 000 barn i sin verksamhet, de är en ideell verksamhet och behöver den inkomsten. Kommunen kommer även att ta flera av föreningens utbildade simlärare, då de skall anställa simlärare till Simlyftet.

– Det är redan i dag brist på simlärare och det kommer bli värre nu. Vi kan inte konkurrera med kommunen. Vi har i dag ett samarbete med kommunen där vi bevakar tre stränder i Göteborg på sommaren. Hur ska vi kunna lösa det om våra redan utbildade simlärare/livräddare försvinner till kommunen, säger Tina Heiker Hult.

ANNONS