Göteborg Energi höjer säkerheten

Den senaste veckan har flera allvarliga incidenter inträffat rörande samhällskritisk infrastruktur i Sverige. Göteborg Energi inför nu säkerhetshöjande åtgärder. Dessutom granskas företagets anställda av Säpo.

ANNONS
|

Saboterade sändarmaster, tekniska problem hos SOS-alarm, haveri hos SJ och fel i Luftfartverkets kommunikationssystem som stängde en stor del av Sveriges luftrum i flera timmar. Den senaste tiden har flera allvarliga incidenter inträffat rörande samhällskritisk infrastruktur runt om i landet.

Elförsörjningen har hittills skonats från problem, men Göteborg Energi, det kommunala energibolaget som säljer och distribuerar bland annat elektricitet, fjärrvärme, fjärrkyla och bredband, berättar nu att de är beredda. Bolaget har inte formellt gått upp i höjd beredskap, men har informerat berörd personal om läget och följer utvecklingen kontinuerligt.

–Vi är mer vaksamma vid anläggningarna och mer observanta på vilka som rör sig på våra områden, säger Jacob Hellstrand, biträdande säkerhetschef på Göteborg Energi.

ANNONS

Efter de senaste årens terrordåd i Europa har Göteborg Energi sedan i höstas också gjort en översyn på sitt fysiska skydd. Man har genomfört en analys och håller på att införa säkerhetshöjande åtgärder. Det handlar bland annat om att se över övervakningssystem. Mer än så vill man inte avslöja, eftersom uppgifterna anses känsliga.

–Med tanke på den samhällsutveckling som vi ser så har vi nu en större beredskap och vi är medvetna om att saker kan drabba oss, säger Jacob Hellstrand.

Dessutom granskas företagets anställda av Säkerhetspolisen (Säpo). Det är myndighetenSvenska Kraftnät som samordnar kontrollerna, som baseras på säkerhetsskyddslagstiftningen. Lagen pekar ut elförsörjningen som särskilt viktig för annan samhällsviktig verksamhet.

–Det som kallas säkerhetsprövning består av två saker: dels en registerkontroll där Säpo utför en kontroll mot olika register och dels en lämplighetsbedömning som Göteborg Energi själva gör, säger Olof Klingvall, pressansvarig på Svenska Kraftnät.

Där här typen av kontroller har förekommit hos Svenska Kraftnät i mer än tio år. Men sedan 2013 är de reglerade i en ny föreskrift. Där regleras olika befattningar inom elförsörjningen i olika säkerhetsklasser.

–Att man jobbar inom elförsörjningen innebär inte automatiskt att man blir kontrollerad. Det beror på vilken information man har tillgång till och vilken befattning man har, säger Olof Klingvall.

ANNONS

Allt sammantaget innebär att Göteborg Energi känner sig väl rustade för eventuella framtida attacker eller sabotageförsök. De har tidigare prövats under exempelvis stormar och säger sig ha god beredskap i sin kris- och störningsorganisation.

–De senaste veckornas händelser är inte anledningen till att vi agerar. Det är en långsiktig plan för att stå bättre rustade, säger Jacob Hellstrand på Göteborg Energi.

ANNONS