Göteborg bygger ut mjölkgård - öppnas för besökare

För 17 miljoner bygger de rödgrönrosa partierna nu ut och om Göteborgs kommuns enda arrendegård som fortfarande har mjölkkor. Här i Lärjeåns dalgång ska allmänheten och skolklasser kunna möta djuren.

ANNONS
|

– Det är härligt att detta äntligen blir av, säger mjölkbonden Ronny Johansson som sedan början av 80-talet arrenderar - det vill säga hyr - Häljereds gård i Olofstorp av Göteborgs kommun.

"Detta" är framförallt det nya kostallet med plats för upp till 100 kor som nu håller på att växa fram. Nybygget ska vara inflyttningsklart till sommaren.

I den gamla ladugården, tillbyggd 1993, står Ronny Johanssons 60 kor uppställda i separata bås och måste fortfarande mjölkas på bestämda tider.

I det nya stallet kan korna i stället röra sig fritt, äta och ligga när de vill och även bli mjölkade när de själva bestämmer - av en så kallad mjölkrobot.

ANNONS

– Jag planerar att utöka till cirka 70 djur, eftersom mjölkroboten är dimensionerad för så många, berättar Ronny Johansson.

Ska utvinna biogas

I en annan ände av processen ska koskiten - gödslet, alltså - bli till biogas i en liten anläggning bredvid det stora nybygget.

– Av biogasen blir det dels el, dels värme till gården, säger miljöpartiets kommunalråd Ulf Kamne som också är på plats.

Nybygget får också ett besöksutrymme, en trappa upp, med stor glasvägg in mot korna i stallet.

Här ska till exempel skolklasser och andra besökare få se hur korna har det. In i själva stallet kommer besökarna dock inte, på grund av risken för smitta.

– Men utomhus kommer vi att ha kalvar som besökarna får komma nära, säger Ronny Johansson.

I Göteborgs kommun finns i dag bara en handfull gårdar med mjölkkor kvar. Häljereds gård ligger i de stora markområden som Göteborgs kommun köpte in på 60- och 70-talen för storstadens växande behov. Och gården är den sista av kommunens egna arrendegårdar som producerar mjölk. De övriga få mjölkgårdarna inom kommunens gränser är privatägda och ligger runt Säve på norra Hisingen.

– Hela vårt samhälle är så sårbart eftersom vi saknar tillräcklig lokal matförsörjning. Med satsningar som denna arbetar vi för att skapa en matkedja lokalt, som också ska kunna vara ekologisk, säger Ulf Kamne (MP).

ANNONS

Ronny Johansson vill ställa om till att producera ekomjölk men det kräver mer mark, kanske dubbelt så mycket som de cirka 100 hektar han nu har tillgång till.

– Det är det vi håller på med nu, att försöka få loss mer kommunal mark häromkring, från arrendatorer som till exempel inte brukar den alls, säger Ulf Kamne.

"Gården borde säljas"

Den ledande oppositionspolitikern i Göteborg, Jonas Ransgård (M), är irriterad över de rödgrönrosas upprustning av Häljereds gård.

– Vi tycker att gården borde säljas, gärna till arrendatorn. För den som vill titta på mjölkkor så finns den möjligheten redan på annat håll. Barn och ungdomar kan till exempel besöka någon av de 4H-gårdar som vi har i närområdet, menar Jonas Ransgård.

Han tillägger:

– 17 miljoner kronor är en stor summa, som dessutom växer med driftkostnaden. För oss är det en fråga om vad vi ska använda skattepengar till. Detta är ett dåligt alternativ. Vi anser att behovet är betydligt större på annat håll.

FAKTA: HIT GÅR PENGARNA

De rödgrönrosa partierna S, V, MP och Fi presenterade för flera år sedan planerna för Häljereds gård. Då invände de borgerliga partierna att satsningen med kommunala pengar kunde innebära ett otillåtet gynnande av enskild. Svaret blev att dela upp investeringen på drygt 17 miljoner kronor i tre delar: Nybygget är en så kallad prestandahöjning som mjölkbonden får betala genom att hans arrende höjs. Besöksdelen av nybygget som kommunen betalar. Renoveringen av de äldre gårdsbyggnaderna är fastighetsägarens, det vill säga kommunens ansvar.

Driftskostnaden för besöksverksamheten beräknas bli cirka 800 000 kronor per år som kommunen betalar.

ANNONS