Under sex månaders tid har 30 000 bilister fått leta alternativa vägar, varje dag. Under söndagskvällen förberedde Trafikverket för att öppna upp Götatunneln.
Under sex månaders tid har 30 000 bilister fått leta alternativa vägar, varje dag. Under söndagskvällen förberedde Trafikverket för att öppna upp Götatunneln. Bild: Anna Svanberg

Götatunnelns båda rör öppnas för trafik igen

30 000 bilister, som under det senaste halvåret fått köra genom staden, kommer återigen att försvinna ner under marken.

ANNONS
|

Under måndagen öppnar Götatunneln igen i båda riktningarna. Det kommer förhoppningsvis att innebära att trafiken kommer att flyta bättre på alla de kringleder som fått ta den ökade belastningen under de senaste sex månaderna, tror Bertil Hallman, trafikanalytiker på Trafikverket.

– Det betyder säkert mycket. Det är 30 000 bilister som varje dygn fått leta andra vägar. Visst kommer det att märkas, framför allt i Lundbytunneln men också på en del centrala gator i staden, säger han.

Tre parallella arbeten i tunneln

Orsaken till att tunneln varit avstängd är framför allt att taket behöver förstärkas för att klara påfrestningarna från Västlänken, som ska gå ovanför. Dessutom har Trafikverket passat på att göra underhållsarbeten i tunneln och kommunen har byggt på Hisingsbron, som också kommer att korsa Götatunneln. Men avstängningarna i tunneln är inte över. Det förstärkningsarbete som skulle genomföras har inte gjorts. Den entreprenör som skulle genomföra arbetet meddelade att man inte skulle bli klar i tid. Det innebär att tunneln kommer att behöva enkelriktas igen någon gång i framtiden. Antagligen handlar det om en tremånadersperiod för att göra det sista arbetet.

ANNONS

LÄS MER:Västlänksarbetet avbryts i Götatunneln

– Det kommer inte att bli nästa år i alla fall. Men det får pusslas in med allt annat som ska göras. Men det är olyckligt att det inte blev färdigt inne i tunneln under den här perioden, säger Bertil Hallman.

Under söndagen och natten mot måndagen avslutas arbetet i Götatunneln.
Under söndagen och natten mot måndagen avslutas arbetet i Götatunneln. Bild: Filip Kruse

Trafiken västerut har prioriterats

Det är arbetet i den norra tunnelröret som återstår att göras. Under den senaste perioden har trafiken gått genom det södra röret. Trafikverket har valt att prioritera trafiken i västlig riktning av flera anledningar, enligt Bertil Hallman.

– Vi gjorde den bedömningen på grund av hur det ser ut vid Gullbergsvass. Det är svårt att fånga trafikanterna där med vägvisningar och det är tillräckligt kaotiskt som det är runt centralen. Dessutom finns det trafikanter som ska till Stenas färjor och som annars hade riskerat att inte komma fram i tid, säger Bertil Hallman.

LÄS MER:Så påverkas du när Götatunneln stängs

Just området kring centralen och Gullbergsvass riskerar att få en del trafikproblem nu när tunneln öppnar igen. Trafikverket kommer därför att följa utvecklingen noga under måndagsmorgonen.

– Gullbergsmotet har vissa begränsningar i framkomlighet. Men jag håller tummarna för att allt ska fungera, säger Bertil Hallman.

LÄS MER:Räkna med långa köer vid rusningstid

ANNONS