Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Götatunneln avstängd efter olycka. Bild: Kent Hallgren/Arkiv
Götatunneln avstängd efter olycka. Bild: Kent Hallgren/Arkiv

Götatunneln stängd efter lastbilskrasch

En lastbil körde sönder en skylt i Götatunneln under onsdagsmorgonen. Hela tunneln tömdes strax innan klockan 10 för att repareras, vilket skapade köer runt om i hela Göteborg. Tunneln var avstängd fram till eftermiddagen.

Det var strax efter klockan 07 som det första larmet kom in om att en påkörd skylt hängde ner i ena körfältet på Götatunneln. 

– Vi fick larm om att en vägskylt höll på att falla ner på avfarten mot Stena Danmark, bekräftar polisens pressinformatör i Väst, Thomas Fuxborg.

Trafikverket ska ha sett själva händelseförloppet genom sina kameror.

– Trafikledningen såg att en lastbil med en grävmaskin på släpet slog i en skylt. Sen fortsatte lastbilen att skrapa hela taket i tunneln på sin väg därifrån. Den stannade alltså aldrig, trots detta. Trafikverket ville ha vår hjälp att identifiera fordonet, förtydligar Fuxborg.

Har ni lyckats göra det?

– Nej, vi har inte mer information om fordonet. Det går troligtvis inte att se på kameraupptagningen vad det är för registreringsnummer och vi har inte fått tag i det.

Götatunneln stängdes av

Vid 07:20-tiden stängde Trafikverket av två körfält. Syftet var att skydda trafikanterna från att få den lösa skylten på sig.

– Vi ville inte stänga av hela tunneln innan reparatörerna var på plats, säger Veronika Gustafsson på Trafikverkets pressjour.

Strax innan 10-tiden stängdes så hela tunneln av i riktning mot Järntorget, men trafiken kunde flyta på i motsatt riktning.

– Det är en lastbil som har kört in i en skylt. Man håller därför på att tömma tunneln och det skapar köer i hela Göteborg, säger Veronika Gustafsson vid klockan 10. 

När väntas det här vara klart?

– Det vet vi inte just nu. Vi började tömma tunneln för en halvtimme sedan så det finns ingen prognos för när problemen är lösta. Man jobbar för fullt för att lösa situationen och av säkerhetsskäl har tunneln stängts av. Vi avvaktar och ser när det är klart.

Trafikkaos

Enligt Trafikverket är händelsen orsak till trafikstörningar i hela centrala Göteborg. Bland annat genom Tingstadstunneln, på Lundbyleden och på E6.

– Det är helt stillastående i Tingstadstunneln på grund av detta, säger Daniel Gustafsson, trafikledare vid Trafikverket.

Prognosen var att arbetet i tunneln skulle vara färdigt vid tretiden under onsdagseftermiddagen. Klockan 13:50 på onsdagseftermiddagen släpptes trafiken på igen.

– Man har tagit bort den portalen som blivit påkörd. Man var tvungen att först få den strömlös innan man kunde montera ner den. Så det är det man har gjort för att ingen ska få något på sig, säger Daniel Gustafsson, trafikledare vid Trafikverket.

Mest läst