Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Götaälvbron fastnade i uppfällt läge

  I över två timmar på onsdagseftermiddagen stod trafiken på Götaälvbron helt stilla efter att brons klaffar inte gick att stänga igen efter en broöppning.
  – Den var på väg upp för att ett fartyg skulle passera. Men så brakade det till så att den fastnade i halvt öppet läge. Det är ett jävla kaos. Den är bara någon meter öppen, men folk springer över ändå, berättade ett vittne för GP.

  Vid 13-tiden på onsdagen stängdes Göta Älvbron av för all trafik mellan Hisingen och fastlandsidan.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det är stopp där. Vi ser att det står jättelånga köer med bussar och grejer, berättade Richard Hovemyr på Trafikledningscentralen.

  Enligt Trafikkontoret fastnade broklaffen i samband med att bron skulle öppnas för ett passerande fartyg.

  Stoppet lamslog stora delar av trafiken i centrala Göteborg och uppe på Götaälvbron tömdes spårvagnar och bussar på passagerare som till fots fick vandra tillbaka mot Göteborgs centralstation och Lilla Bommen.

  Innan polisen spärrade av bron klättrade även personer över glappet mellan brodelarna på cirka en halvmeter för att ta sig över till Hisingen.

  Känslig för värme och rörelser

  Enligt Trafikkontoret berodde problemet med att få stängt bron på högsommarvärmen. Ända sedan bron stod klar i slutet 1930-talet har hög värme gjort det svårt att få igen broklaffen helt efter en öppning. Problemen har förvärrats med åren. Förutom värmen är Götaälvbron enligt Trafikkontoret numera även känslig för rörelser i marken, framförallt för pålningar som sker i närheten och inte minst på grund av bygget av den nya Hisingsbron som ska stå klar år 2020.

  Kyldes ner med kallt vatten

  Trafikkontoret arbetade under onsdagen för att stänga broklaffen på manuell väg. Efter att personal från Trafikverket sprutade kallt vatten på stålet vid de upphettade broklaffarna krympte de något och bron kunde kort därefter stängas igen och öppnas för trafik.

  Göteborgs stad meddelade under eftermiddagen att man i framtiden på grund av brons dåliga skick i dialog med Sjöfartsverket kan komma att se över vilka tider som den kan öppnas för sjötrafik.

  Uppges vara säker

  Ett alternativ är att bron endast öppnas under kvällar och nätter då temperaturerna är lägre. Det undersöks även vilka möjligheter Trafikkontoret har kring att försöka kyla ner förbindelsen.

  Göteborgs stad betonar samtidigt att Götaälvbron fortfarande är säker. Brons bärkraft har inte påverkats och det är därmed ingen fara att vare sig att cykla, köra bil eller promenera över den.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.