Gängmordet löst - men minst 15 kvar på listan

Ännu ett gängmord i förortsmiljön är nu uppklarat och avbockat. Men samtidigt bara det femte av sammanlagt 31. Övriga ligger kvar som smutsiga, oläkta sår och borde engagera fler än just polisen.

ANNONS
|

De här raderna kanske kunde ha skrivits med siffror i stället för bokstäver.

Det hade varit ett effektivt sätt att beskriva vilket enormt arbete som samhället har kvar när det gäller territoriell ungdomskriminalitet.

Framgång med Juldagsmordet

Häromdagen dömdes två ynglingar för inblandning i det så kallade Juldagsmordet:

  1. En 18-åring fick fyra års sluten ungdomsvård för medhjälp. Tingsrätten betonar att om killen vore vuxen hade straffet blivit 18 år.
  2. Hans 24-årige kumpan, som fälldes för grovt skyddande av brottsling och grova vapenbrott, var tidigare under våren häktad för ha utfört dödsskjutningen. Den skadade mannen, som avled en stund senare, hade viskat hans namn när en anhörig frågade ”vem sköt?”

Bevisningen höll dock inte ända fram – den här gången.

Nytt tag i mordhögen

Men för utredarna återstår inte mer än att lägga förundersökningen i en låda och skicka ner den till arkivet. Och ta ett nytt tag i den hög som började växa redan 2011.

Tidigare har polis och åklagare löst morden på och utanför Vår Krog & Bar, mordet på pappan till en gängkriminell vid Väderkvarnsgatan och mordet på den oskyldigt drabbade Omar Ali utanför Sjumilahallen.

ANNONS

Fem avverkade. Därmed återstår 26 öppna ärenden.

Tio omöjliga att lösa

Minst ytterligare tio fall kan emellertid direkt strykas från listan.

De anses, på goda grunder, mer eller mindre omöjliga att nå vidare med. Detta eftersom gärningsmannen eller anstiftaren har dött i de gängkonflikter där de själva spelat ledande roller.

Bland offren i denna kategori finns barnen – Luna, 4, och Yuusuf, 8.

Summeringen efterlämnar alltså cirka 15 gängrelaterade mord för polisen att jobba med.

Biskopssatsning som kostar

Vad myndigheten är kapabel att åstadkomma på gatuplanet syns i Biskopsgården. Inte en skottlossning sedan just 25 december i fjol.

Och temporärt lugn och ro för medborgarna.

Men de massiva satsningarna i formatet dygnet runt-bevakning kostar. Kontroll över Vårväders- och Friskväderstorget innebär icke-kontroll över Frölunda Torg och Opaltorget.

Problemen och vapnen har färdats från Hisingen till västerort.

Nord dämpad - och politiker höjer bud

Polischefen för Storgöteborg, den evige optimisten Erik Nord, konstaterar sammanfattningsvis att resurserna inte räcker för att täcka hela stan.

De politiska partierna försöker däremot övertrumfa varandra i kraven på fler nya poliser. I ett egendomligt auktionsutropande hörs nu bud på 2500, 5000 och till och med 10000.

Oavsett vilket så tar det många år.

Under tiden dör unga män i svenska förorter, inte uteslutande i de tre storstäderna utan även Borås, Eskilstuna, Linköping, Landskrona, Uppsala och Örebro.

ANNONS

På merparten av dessa ställen är uppklarningsprocenten sisådär 15 procent.

Inte det polisiära ansvaret

Bättre blir det nog inte förrän rekryteringen bromsats, inte förrän föräldraskapet ökat i status, inte förrän skola, socialtjänst, kommunala bostadsbolag och fritidssektor tilldelats tillräckligt med personal och ekonomiska medel och inte förrän lagstiftningen hunnit ikapp verkligheten.

Och inget av det där är ju egentligen polisens ansvar.

ANNONS