Gängmedlem fast igen - för nytt vapenbrott

ANNONS
|

25-åringen, som själv uppgett sig tillhöra Hells Angels undergrupp Red & White Crew, hotade i början av december i fjol – under drogpåverkan – att skjuta ihjäl en kvinna på E 45:an i höjd med Hjällbo.

Hon fann sig sittande med ett laddat, avsågat hagelgevär tryckt mot kroppen. Detta efter att ha stannat för att hjälpa mannen och en kamrat med deras bil efter en dikeskörning.

25-åringen fälldes alltså i slutet av januari för grovt vapenbrott, grovt olaga hot, misshandel och en serie narkotika- och dopningsbrott.

I avvaktan på straffets verkställighet, 16 månaders fängelse, beslutade först tingsrätten och därefter hovrätten att mannen skulle slippa sitta inlåst.

ANNONS

Detta vållade mycket upprörda känslor inom åklagarmyndigheten.

- Vi tyckte att det var uppseendeväckande. Lagstiftaren har ju nyligen höjt straffsatserna för kategorin vapenbrott. Men vi uppfattar det som om domstolarna inte alltid ser tillräckligt allvarligt på denna typ av brottslighet, säger åklagare Mats Dahlberg vid kammaren i Göteborg.

Det hör då också till saken att 25-åringen redan i april 2013 fick åtta månader för just grovt vapenbrott.

Både tings- och hovrätt ansåg emellertid att risken för återfall i kriminalitet var liten. Detta i huvudsak beroende på att mannen "förefaller leva under någorlunda ordnade förhållanden".

Denna bedömning visade sig, med facit i hand, vara totalt felaktig.

I måndags greps Red & White-medlemmen på nytt. Han påträffades i en lånad lägenhet i Kallebäck, återigen i sällskap med skjutvapen.

Under torsdagseftermiddagen häktades mannen som på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

- Vi är av åsikten att den som beväpnar sig med ett laddat skjutvapen har kommit långt i sin brottsliga bana, förklarar Mats Dahlberg.

GP har sökt chefsrådman Anna Lantz, som släppte ut 25-åringen efter tingsrättsdomen, för en kommentar. Dock utan resultat.

Fakta: Nya nivåer för vapenbrott

Straffsatserna bakom de olika rubriceringarna skärptes 1 september 2014, enligt följande.

Vapenbrott av normalgraden:

ANNONS

Högst två års fängelse.

Grovt vapenbrott:

Mellan ett år och fyra års fängelse.

Synnerligen grovt vapenbrott:

Mellan tre år och sex års fängelse.

ANNONS