Gängledare i Göteborg häktad igen - för nya penningtvättsbrott

För två år sedan åkte han dit vid Centralstationen, med 518 000 olagligt intjänade kronor förpackade i en skokartong. Nu sitter mannen, ledaren för ett gäng i Biskopsgården, inlåst igen – anklagad för nya penningtvättsbrott.

ANNONS
|

28-åringen, av polisen betraktad som förgrundsfigur i den så kallade Vårvädersligan från Södra Biskopsgården, greps i början av förra veckan och anhölls av åklagare.

Under helgen genomfördes häktningsförhandlingar mot honom, men även mot hans sambo och en 25-årig bekant.

Brottslighet under elva månader

Alla tre frihetsberövades, på sannolika skäl misstänkta för grova penningtvättsbrott.

När det gäller 28-åringen och kvinnan ska brottsligheten ha pågått under nästan ett helt år, mellan 1 mars 2016 och 8 februari 2017.

Ytterligare två unga män (födda 1997 och 1998) ingår i ärendet.

Enligt vad GP erfar påstås kvintetten – och då i första hand 28-åringen – ha handskats med miljontals kronor i företrädelsevis kontanter.

ANNONS

Det rör sig i huvudsak om avkastning efter försäljning av narkotika.

- Det handlar om ganska betydande belopp som härrör från kriminell verksamhet. I övrigt kommenterar jag inga siffror i det här skedet av förundersökningen, säger kammaråklagare Magnus Lindahl.

Andra gången sen 2015

Detta är andra gången på kort tid som 28-åringen riskerar ett kännbart straff för att ha handskats med pengar som kunnat spåras till illegala aktiviteter.

Hösten 2014 hittade polisen 241000 kronor i hans hyrbil, när den stoppades för en fordonskontroll i Skåne.

I februari 2015 överlämnade mannen en skokartong till en kompis, innehållande drygt en halv miljon kronor på Drottningstorget nära Centralen.

Efter dessa stora beslag startades en myndighetsgemensam tillgångsutredning.

Kontroller med skatteverk, försäkringskassa och kronofogde visade att 28-åringen inte haft någon registrerad inkomst de senaste åren och att han bara hade små summor i sparade medel.

Och därefter ett häleri

Det fanns då – enligt åklagarsidan – ingen möjlighet att mannen kunnat ha tjänat ihop de sammanlagt 750000 kronor på laglig väg.

I den härvan dömdes han till tio månaders fängelse.

Efter att ha kommit ur från anstalt gjorde sig 28-åringen skyldig till ett häleri.

Tillsammans med en kompis ertappades han i ett garage i Mölndal, där det fanns en stor mängd mobiltelefoner från en smash-and-grab-kupp mot Allum i Partille.

ANNONS

Där blev påföljden åtta månader. Dessutom beslagtogs 200000 kronor.

- Det är möjligt att den här personen i viss mån styr inom en organisation, att det finns en hierarki. Men det spelar ingen roll, jag ser bara till den utredning jag har här framför mig, betonar åklagare Magnus Lindahl.

Enligt advokaterna i målet förnekar deras klienter all inblandning brottet.

ANNONS