Gängkriminella dömda - gjorde knarkaffärer på lyxhotell

ANNONS
|

Det var i slutet av januari som de två männen (födda 1993 och 1996) bokade ett dubbelrum i Gothia Towers allra mest exklusiva del, det femstjärniga så kallade Upper House.

Enligt åklagaren Viktor Törneke styrde de sina knarkaffärer därifrån. Själva har de gett en helt annan förklaring till sin vistelse:

- Det var som en utflykt. Vi skulle faktiskt bara slappna av lite. Gå på spa och ta det lugnt, hävdade de båda, såväl under utredningen som rättegången.

Detta är dock ingenting som rätten tror särskilt mycket på.

"Det föreligger ett antal omständigheter som sedda tillsammans gör att de tilltalades trovärdighet kan ifrågasättas", skriver tingsrätten i domen.

ANNONS

Besökte relaxavdelningen

De båda betalade knappt 3 800 kronor per natt för det tre dygn långa kalaset.

Övervakningsbilder visar hur de två unga männen, iklädda anläggningens fina vita badrockar, nyttjade bland annat relax-avdelningen.

Även en tredje man (född 1997) har fanns på plats när polisen slog till.

Denne menar att en av de andra bara skulle hjälpa honom att tvätta bilen, och att han därför hängt med upp i hissen mot på 24:e våningen.

Där stod, så dags, en spaningsstyrka och grep sällskapet.

Tingsrätten dömer nu den äldste i trion till ett år och nio månaders fängelse.

För den andre tar rätten hänsyn till den förhållandevis låga åldern och att mannen accepterat deltagande i ett vårdprogram. Påföljden för honom stannar därför på tre månaders fängelse.

Den yngste klarar sig undan med skyddstillsyn.

Tillhör gängmiljön

Åtminstone två av de nu dömda individerna är, enligt polisens underrättelser, mycket kända namn i de konstellationer som – via skottlossningar – slagits om makten i Tynnered och runt Frölunda Torg.

På det hyrda hotellrummet påträffades betydande mängder kokain.

Ett grupp-sms från en mobiltelefon som spårats till de här personer indikerar att narkotikan var till försäljning. Meddelandet som skickats till 34 personer hade följande innehåll:

ANNONS

"Bästa snön i stan hittar du hos oss. Hör av dig. Ute och kör hela dagen".

Ett antal intresserade köpare svarade omgående på uppropet.

Lyxlivet fick alltså ett abrupt slut när rumstädningen önskades.

Slog larm direkt

En av de två kvinnor som gick in, anade oråd när hon såg vitt pulver på en tallrik och på ett par teskedar. Receptionen kontaktades och två av de närvarande Securitasvakterna kallades upp.

De civila polisspanare som anlände påträffade, förutom kokainresterna, även 7.350 kronor i kontanter.

I ett kassaskåp i en av rummets garderober låg dessutom mer 91 förpackningar med narkotika, en våg, en press för att smula ner större block och zippåsar för paketering.

En av männen hade dessutom 10 400 kronor i jackfickan och ett gällande nyckelkort.

Alla tre inblandade nekar till att vara innehavare av knarket.

- Jag erkänner att jag hanterat narkotika men den är inte min. Min vän frågade mig om jag kunde väga upp det. Jag skulle få betalt. Jag tänkte att "varför inte"? sade den ene häktade under domstolsförhandlingen.

ANNONS