Gänget stal Rolexklockor för tre miljoner

De gängkriminella från Stockholm sågade, enligt åklagaren, upp skyltfönstret och snodde Rolexklockor värda nästan tre miljoner. En av dem greps när han besökte sin döende ledare på sjukhus.

ANNONS
|

Mitt i sommaren, mitt på förmiddagen, mitt bland vanligt folk i rörelse i centrala stan, slog de maskerade rånarna till.

Med en motorkap forcerade de den stora rutan ut mot Östra Hamngatan, och plockade åt sig 18 exklusiva klockor tillhörande Bergströms Ur.

Sammanlagt handlade det om stulet gods för 2899550 kronor, varav det enskilt dyraste föremålet var värderat till drygt 352000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Slog till mot klockbutik i centrala Göteborg

Framfarten filmades

Förövarna både kom och försvann på en moped. De utgick från en adress på Hvitfeldtsgatan och körde svartklädda fram och tillbaka genom centrala Göteborg.

Flera privatpersoner tog bilder och filmer på duon under deras framfart.

ANNONS

Det var dock en smash-and-grab-kupp som länge såg ut att förbli olöst.

- Vi hittade omgående brottskläderna i en plastpåse i en container. Där fanns dna-spår, men det dröjde innan vi fick dessa analyserade, konstaterar kammaråklagare Mats Dahlberg.

Fanns i register

Beroende på hög arbetsbelastning på NFC (Nationellt forensiskt centrum) dröjde provsvaren. Men när de väl kom, visade sig spåren ha lämnats av etablerat kriminella.

De fanns i polisens register sedan lång tid tillbaka.

En av de inblandade hade varit så nöjd med bytet att han hängde upp en klocka i sin julgran, tog en bild och lade ut den på Instagram.

De två som nu åtalas för grov stöld är båda medlemmar i gruppen Lejonen, en mycket våldsam och brottsaktiv konstellation från Hässelby gård i västra Storstockholm.

Ytterligare en ung man satt frihetsberövad i ärendet, men har släppts i brist på bevis.

LÄS OCKSÅ: Tre gripna för fräckt klockbutiksrån

Kontakter i Göteborg

Männen som ställs inför rätta, födda 1992 och 1994, har långa brottskarriärer bakom sig.

Men varför ett tillslag just i Göteborg?

- Det vet vi inte med säkerhet. Vi kan bara spekulera kring att de samarbetar med folk här nere, att de fått ett tips om att denna stöt vore tänkbar, säger åklagaren.

ANNONS

Åtalet rubriceras som grov stöld. Att det inte anses fråga om grovt rån, beror på att ingen av de närvarande butiksanställda utsattes för ett direkt hot.

Lejonledaren mördad

Ledaren för konstellationen Lejonen sköts till döds i Kista, den 8 mars.

Samma dag greps en av de misstänkta för den grova stölden på Östra Hamngatan.

Det skedde utanför Karolinska sjukhuset i Solna, där mannen precis hälsat på sin då mycket svårt skottskadade kamrat.

Hässelby även tidigare

Kriminella från Hässelby har även tidigare utfört spektakulära brott i Göteborg.

Merparten av de som greps och dömdes för rånet mot postterminalen på Kruthusgatan i januari 2008 hade rötterna i denna förort.

I samband med den händelsen placerades påstådda sprängladdningar ut på olika platser, bland annat i anslutning till polishuset.

Kärnan av Hässelbygruppen dömdes till långa fängelsestraff.

I det vakuum som uppstod efter dessa personer, bildades Lejonen som i sin tur växt sig starka i framför allt Västerort. Detta enligt Stockholmspolisens underrättelser.

Tysta i förhör

I utredningen efter Rolexstölderna är de misstänkta mycket tystlåtna. De besvarar de flesta frågor med formuleringen "inga kommenterar".

Att deras dna finns på brottskläderna kan, enligt männen, bero på att de i kompisgänget ofta byter kläder med varandra och även med individer som de inte känner speciellt väl.

ANNONS

ANNONS