Gängbråk i Tynnered drar till sig ungdomar

Den grova våldsbrottsligheten i Tynnered har ökat. Anledningen är en uppgörelse mellan två gäng. Nu varnar polisen för att konflikten drar med sig yngre förmågor.

ANNONS
|

– Det är en liten klick kriminella som har varit aktiva under en längre tid. De började sin kriminella bana som 12–13-åringar. Ett problem är att de drar till sig yngre förmågor, säger Paula Grevstad från polisen.

Hon har lång erfarenhet av att arbeta kring Tynnered och Frölunda. Den senaste tidens ökning av grova våldsbrott beror på osämja mellan två grupper. Den ena av dem verksam i Tynnered och den andra kommer utifrån.

Förra året rapporterades 31 skjutningar inom Storgöteborg. Hittills i år har det skett 19 skottlossningar, varav sju av dem ägt rum kring Tynnered och Frölunda.

– Skjutningarna är en konsekvens av en pågående konflikt. Det är en uppgörelse som rör de kriminella själva, men det är klart att det skapar en oro och rädsla bland befolkningen, säger Paula Grevstad.

ANNONS

Hon berättar att polisen under en längre tid haft en ökad närvaro i just Tynnered och att det lett till att de lagfört fler för narkotikabrott.

I Västra Göteborg finns i dag två fältassistenter som arbetar med ungdomar. De rör sig där de unga befinner sig och knyter kontakter med dem. Som GP tidigare rapporterat försvann ungdomspolisen från sydväst i början av året, något som fältarbetarna saknar.

– Behovet av oss blir desto större. Fältare behövs. Jag vill inte ens föreställa mig hur det skulle bli om vi inte fanns kvar. I Askim-Frölunda-Högsbo finns inga fältare alls, där måste det vara katastrof nu. Det blir inte bättre av att man tar bort alla sina fältare och ungdomspoliser. Det blir ett stort glapp, säger Robert Silva som är fältassistent i Västra Göteborg.

Christian Larsson (V), vice ordförande i SDN Askim-Frölunda-Högsbo säger att de valt att omvandla sina fältassistenter till en annan tjänst som fokuserar mer på att rikta sig mot unga skolkare.

– Det är inte så att vi har plockat bort fältassistenterna för att spara pengar, utan vi gjorde på detta sätt för att vi ansåg att det var mest effektivt.

Awaz Salih är nyinflyttad i Frölunda. Hon är ensamstående med tre barn och tycker att området känns otryggt. Hon vittnar om hur narkotikaförsäljning sker helt öppet i området,

ANNONS

– Varje kväll när jag går och lägger mig är jag rädd för att det ska bli bråk.

Karin Wedberg har under de 50 år hon bott i området sett hur det förändrats.

– Det är stor skillnad från när jag flyttade hit, nu bor fler fattiga här. Visst kan man känna sig otrygg om man kommer hem sent och är ute och går själv. Men jag trivs ändå bra. Jag har inte varit med om någonting.

Hon berättar att många unga rör sig runt Frölunda torg kvällstid. Hon menar att de inte har någonstans att ta vägen.

– Det är nog tufft att bo här som ungdom. Jag tror inte att det är lätt.

ANNONS