Fyra av IFK:s risksupportrar åtalas - kastade staket mot polisen

ANNONS
|

Den 21 juli i fjol spelade IFK Göteborg mot polska Piast Gliwice i andra omgången av Europa League. Det blev en stökig tillställning, inte minst innan domaren blåste till spel.

En stor grupp gick till angrepp mot den kommendering som fanns runt arenan för hålla ordning på de två lagens anhängare.

Kastade staket och annat

Det kastades bengaler, knallskott, stolar och staket mot poliser och deras hundar. Utfall gjordes också, där aggressiva personer försökte tränga förbi avspärrningar och slå och sparka bevakningspersonal.

- Det här var ingen vanlig pyroteknikbränning. Och det är sällan våldet riktas så tydlig mot oss. Det kändes som om frustrationen över att motståndarna inte hade några huliganer på plats gick ut över polisen, konstaterar Thomas Rasmusson, anställd som supporterpolis.

ANNONS

Hela händelsen filmades och bildmaterialet ligger till grund för kammaråklagare Ann-Sofie Prahl utredning.

Lättidentifierade

De fyra männen ställs nu inför rätta, anklagade för våldsamt upplopp och för brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.

Trots att merparten ur den mobb som anföll poliserna hade sina ansikten täckta, var det inget mer avancerat arbete för Rasmusson och övriga supporterpoliser att identifiera de nu misstänkta.

Det handlar om killar födda mellan 1994 och 1997.

- De är fyra risksupportrar av både ultras- och firmakaraktär, svarar Thomas Rasmusson på frågan om vilken av fraktioner de tillhör.

En av dem, en 23-årig man från Hisingen, utpekas av åklagaren som anförare.

- I den rollen riskerar han ett strängare påföljd än övriga. Straffvärdet är högre, betonar Rasmusson.

Träffade polishund

Mannen har befunnit sig i främsta ledet i folksamlingen i samband med att rusningarna mot polisen och påstås även ha kastat föremål som träffat en polishund.

23-åringen berättar i förhör att han druckit en hel del öl under dagen.

- Efter att ha suttit på en restaurang på Avenyn började ett större gäng röra sig mot Stampbroarna och det bara blev så att jag följde med. Det ena gav det andra och det blev kaos runt omkring. Allt gick väldigt fort. Det var egentligen ingen menad attack mot polis utan syftet var, som jag förstod det, att konfronteras med polackerna, säger mannen i förhör.

ANNONS

Övriga tre förnekar brott och har egentligen inget annat än "inga kommentarer" att bidra med till förundersökningen.

ANNONS