Fyra årstider på fyra månader

ANNONS
|

Sommaren i Göteborg är här, enligt den meteorologiska definitionen. Villkoret för sommar är att dygnsmedeltemperaturen ska överstiga 10 grader under fem dygn i följd.

Torsdagen är i det här sammanhanget just femte dygnet. Eftersom sommaren inträder den första av dessa fem dygnen inleddes alltså den varmaste årstiden i söndags, den 29 april.

Sommaren är faktiskt den fjärde årstiden under 2012, enligt meteorologin, trots att bara en tredjedel av året har passerat.

De första tre veckorna av året var höst, ett arv från 2011. Därefter blev vinter under knappt fyra veckor.

Den 17 februari, den första av sju dagar i följd med en dygnstemperatur över noll grader, förvandlades vinter till vår. Därefter har våren trampat på i tio veckor, ända fram till i söndags.

ANNONS

Nu väntar en lång sommar som sannolikt varar i minst fem månader. Förra året höll sommaren ut i närmare ett halvår, om vi ska tro meteorologerna.

En helt annan sak är vanligt folks uppfattning om vad som egentligen är sommar. Vissa tycker att man ska hålla sig till kalendern. Andra anser att normal svensk sommar oftast innehåller högst en handfull dagar värda att minnas.

Knappt hinner sommarens inträde proklameras förrän det är dags för kyligare väder. Om det inte hade funnits en spärr mot för tidig höst i definitionen hade det mycket väl kunnat bli en ny årstid redan på lördag, det vill säga den första av fem dagar med en dygnsmedeltemperatur under 10 grader.

- Lagom till helgen får vi in betydligt kallare väder västerifrån. Det kan bli skurar i Västsverige redan fredag eftermiddag men troligen tar regnet en bana längre söderut. Från och med lördag - söndag blir det ganska ordentligt kallt i Västsverige, med störst risk för skurar på lördag, åtminstone fram till mitten av nästa vecka, säger Erik Rindeskär, meteorolog vid Foreca.

ANNONS