Georgios Tsikandylakis, jourhavande läkare.
Georgios Tsikandylakis, jourhavande läkare.

Fullt upp i gipssalarna

ANNONS
|

Två till tre patienter med handledsbrott brukar söka sig till akutmottagningen en normal vinterdag. Halka är den vanligaste orsaken.

Men dagen då vinterns första kyla slår till i kombination med fuktig luft ökar antalet till det mångdubbla.

Läs även: Halkan slår till - 36 fall på ortopeden sedan midnatt

Tisdagen var en sådan dag. Det var helt enkelt glashalt på många håll i och utanför Göteborg. Flera trafikolyckor rapporterades och akutmottagningar fylldes av patienter som halkat och skadat sig.

- Folk är oförberedda dag ett, dag två är lugnare. Det är likadant varje år, säger Georgios Tsikandylakis, jourhavande läkare på akutmottagningen i Mölndal, och påminner om vintern 2010 då sjukhuset gick in i så kallat stabsläge och man opererade halkskador i alla operationssalar som fanns tillgängliga.

ANNONS

Så illa var det inte under tisdagen. Vid tiotiden på förmiddagen hade mottagningen fått in 36 halkrelaterade skador.

- Sedan dess har en ny patient anlänt hit var femte minut ungefär. Många av dem har också halkskador så det är fortfarande hektiskt, säger Georgios Tsikandylakis vid lunchtid.

Vilken typ av skador har de?

- Hela panoramat. Det beror på hur man gör sig illa och hur gammal man är. De som faller bakåt skadar oftast hand- eller fotleder. De skadorna brukar inte vara så allvarliga och är inte livshotande.

- Men cyklister som kör omkull i halkan får ofta fula armbågs- eller knäskador. Skador som kräver operation och kan få stora konsekvenser med sjukskrivning i minst tre månader.

Yngre och arbetsföra på väg till jobbet är den vanligaste patienten dagar som gårdagen, enligt Tsikandylakis.

Vad gör vi för fel?

- Vädret är som det är, det kan vi inte göra något åt. Men när det skiftar mellan höst och vinter bör man hålla koll på temperaturen och sådana här dagar bör man lämna cykeln hemma.

ANNONS

Han slår även ett slag för broddar som "räddar liv och lem".

- Många använder inte broddar för att det anses gubbigt. Men jag har provat själv de ger ett mycket bra grepp.

När ska man söka vård?

Har man mycket ont och är svullen kring handleden efter att ha ramlat och tagit emot sig med handen ska man vända sig till närmaste vårdcentral eller sjukhus. Handleder som skadas så den får en svårare felställning måste opereras. Det kan ta flera månader upp till ett halvår innan skadan är läkt.

Källa: Vårdguiden

ANNONS