Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa.
Ingmar Skoog är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa. Bild: Olof Ohlsson

Fullsatt på föreläsning om ungdomliga pensionärer

Att våra äldre blir allt friskare är knappast någon nyhet. Men visste ni att gruppen dessutom börjat tänka som 20-åringar? Det var en del av budskapet under en välbesökt föreläsning på Stadsbiblioteket under tisdagskvällen.

ANNONS
|

En kvart innan föredraget började var Stadsbibliotekets åhörarplatser fullsatta. Sent anlända besökare fick snällt slå sig ner på trappsteg eller jämte schackspelarna på balkongen, alternativt stå upp.

Men ska man tro kvällens huvudperson, professor Ingmar Skoog, var det nog inget problem. Hans budskap är nämligen att äldre – som utgjorde majoriteten av publiken – i dag är piggare än någonsin.

Den timslånga föreläsningen utgick från H70-studierna vid Agecap, Sveriges största forskningscentrum för åldrande och hälsa, och var rik på siffror. Förutom påståendet som utgjorde kvällens rubrik, att 70 är det nya 20, serverades publiken en rad andra tal som förklarar budskapet.

ANNONS
Birgitta Angatyr, 74 år, Johanneberg: &quot;Jag är ju mycket mer aktiv än vad mina föräldrar var. Man reser och hittar på saker, och äter bättre. Det känns som man lever i rätt tidsålder, särskilt som kvinna. Och det stämmer som han sa på föreläsningen, att man kan ha krämpor men inte bli lika påverkad av dem, eftersom vi har mer kunskap om hur de ska behandlas.&quot; <strong id="strong-a746eaca51bee814c457bf53740000d3">Känner du dig ung mentalt?</strong> &quot;Delvis. Jag är nyfiken och har lust att göra nya saker, och känner mig inte begränsad av vad som är &apos;passande&apos; för någon i sjuttioårsåldern.&quot;
Birgitta Angatyr, 74 år, Johanneberg: "Jag är ju mycket mer aktiv än vad mina föräldrar var. Man reser och hittar på saker, och äter bättre. Det känns som man lever i rätt tidsålder, särskilt som kvinna. Och det stämmer som han sa på föreläsningen, att man kan ha krämpor men inte bli lika påverkad av dem, eftersom vi har mer kunskap om hur de ska behandlas." Känner du dig ung mentalt? "Delvis. Jag är nyfiken och har lust att göra nya saker, och känner mig inte begränsad av vad som är 'passande' för någon i sjuttioårsåldern." Bild: Olof Ohlsson

Visste ni till exempel att 90 procent av H70-studiens senaste deltagargrupp, födda 1944, känner sig friska? Det kan jämföras med 60 procent av de som föddes kring sekelskiftet – en siffra som ansågs sensationell när de tillfrågades år 1971.

LÄS MER:Vinmingel på äldreboendet – förändrade alkoholvanor bland dagens gamla

Enorma skillnader

Eller att två procent av kvinnorna som föddes 1930 tränade hårt tre timmar i veckan, medan samma siffra för de födda 1944 är 30 procent?

– Vi ser enorma skillnader, konstaterar Ingmar Skoog. När folk blev gamla förr i tiden var de bräckliga, som att blåsa på löv. I dag blir man nästan överraskade när pensionen kommer eftersom man känner sig så pigg.

Inger Lindahl, 66 år, Masthugget. &quot;Jag blev positivt påverkad av föreläsningen. Jag hör till de som har Alzheimers i familjen och det kändes bra att höra hur många faktorer som faktiskt påverkar huruvida man får det. Och med tanke på att kvinnor verkar vara vinnare, sett över tid, så känner man ju sig som en vinnare. <strong id="strong-62de6986932fca0b26cbe98ff06a3847">Känner du dig ung mentalt? </strong>Absolut! Fast kanske ännu friare. Man är inte omringad av så många måsten och är mindre orolig – för allt! Jaget är inte så överdimensionerat längre. &quot;
Inger Lindahl, 66 år, Masthugget. "Jag blev positivt påverkad av föreläsningen. Jag hör till de som har Alzheimers i familjen och det kändes bra att höra hur många faktorer som faktiskt påverkar huruvida man får det. Och med tanke på att kvinnor verkar vara vinnare, sett över tid, så känner man ju sig som en vinnare. Känner du dig ung mentalt? Absolut! Fast kanske ännu friare. Man är inte omringad av så många måsten och är mindre orolig – för allt! Jaget är inte så överdimensionerat längre. " Bild: Olof Ohlsson

Och det gäller inte bara de fysiska faktorer vi förknippar med åldrande. Rubriken på kvällens föreläsning syftar främst på en attitydförändring som Ingmar Skoog och hans forskarkollegor börjat se.

– Inställningen till åldrande har förändrats. I dag vill 65-70-åringar hinna med saker innan de blir för gamla, precis som 20-åringar vill hinna med saker innan de stadgar sig, sa Ingmar Skoog och drog ned applåder.

Bitte Yttring, 72, Änggården: &quot;Jag tyckte absolut man kände igen sig i föreläsningen. Jag dansar linedance, sjunger och kör och går på feldenkrais, en sorts sjukgymnastik. Jag kom också och tänka på min mamma, som är 99 år men klarar sig helt själv. Kommer jag på besök är det fortfarande hon som lagar lunch till mig.&quot;
Bitte Yttring, 72, Änggården: "Jag tyckte absolut man kände igen sig i föreläsningen. Jag dansar linedance, sjunger och kör och går på feldenkrais, en sorts sjukgymnastik. Jag kom också och tänka på min mamma, som är 99 år men klarar sig helt själv. Kommer jag på besök är det fortfarande hon som lagar lunch till mig." Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Så minskar du risken att drabbas av demens

Danmarksbåten

Som exempel nämner han resande – och mer siffror. Av 70-åringarna som föddes 1901 hade 15 procent rest utomlands det senaste året, och då var det ofta med Stenafärjan till Danmark.

ANNONS

Av de som är i sjuttioårsåldern nu hade 70 procent rest utomlands det senaste året.

– Och då är det oftast till andra delar av Europa, eller andra världsdelar. Jag vet inte ens om denna grupp räknar Danmark som utomlands, säger Ingmar Skoog.

Dagens 70-åringar är också mindre deprimerade, neurotiska och dessutom mer tävlingsinriktade. Det gäller inte minst kvinnorna.

– Överlag ser vi de största förändringarna hos kvinnor. Vi funderar på om det är den ökade jämlikheten som gör att de känner sig mer friska idag, säger Ingmar Skoog.

Ted Waernberg, 76 år, Bergsjön: &quot;Det var verkligen en bra och oerhört påläst föreläsare. Jag blev stärkt i uppfattningen att jag gör rätt saker: äter rätt, tränar och så. Jag gick 22 mil under januari! <strong id="strong-4192913e08a27f376a9deb6d4b58057f">Känner du dig som 20 mentalt? </strong>Nja… Det går inte riktigt att jämföra. Minnet är ju onekligen sämre och man måste nog erkänna att man blir äldre.&quot;
Ted Waernberg, 76 år, Bergsjön: "Det var verkligen en bra och oerhört påläst föreläsare. Jag blev stärkt i uppfattningen att jag gör rätt saker: äter rätt, tränar och så. Jag gick 22 mil under januari! Känner du dig som 20 mentalt? Nja… Det går inte riktigt att jämföra. Minnet är ju onekligen sämre och man måste nog erkänna att man blir äldre." Bild: Olof Ohlsson

LÄS MER:Därför är åldrande inte en enda lång nedförsbacke

Fakta: H70-studierna

H70-studierna inleddes 1971. Den första gruppen 70-åringar som man studerande var födda 1901-02 och följdes över 30 år. Därefter studerade man grupper födda 1906-07, 1911-12, 1922 och 1930.

Från februari 2014 undersöks den senaste gruppen 70-åringar, födda 1944.

Agecap drivs av Göteborgs universitet och är Sveriges största forskningscentrum för åldrande och hälsa. Där arbetar drygt 160 forskare och forskningspersonal från 15 institutioner och fem fakulteter.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS