Fullsatt kyrka och upprörda känslor

Billdals kyrka öppnade sina dörrar på vid gavel – och en kvart före mötet var alla de 280 stolarna upptagna. Och under frågestunden tog kommunens fastighetsdirektör Magnus Sigfusson ett halvt steg tillbaka.

ANNONS
|

Temporära boenden för flyktingar är en glödhet fråga i flera av Göteborgs stadsdelar.

I måndags fick förvaltningsföreträdare verbalt stryk av allmänheten i främst delområdet Älvsborg. Dels för planerna på placering av framtida moduler, dels för bristande tillgänglighet.

Flera hundra personer tvingades vända beroende på att samlingssalen var för liten.

Under tisdagskvällen stormade det i Billdals kyrka, under ännu en upprörd informationsträff.

Denna gång var det invånare i SDN Askim-Frölunda-Högsbo som vädrade sina åsikter. Här kom dock alla med biljett in. Ingen blev besviken kvar på utsidan.

Diskussionerna gällde de tre föreslagna byggområdena, Amundöns parkering, Askimsviken och Skintebo småbåtshamn.

Läs också: Ingrid Norrman: Vi har plats för fler i mitt Bagaregården

ANNONS

Magnus Sigfusson konstaterade:

–Det är inte klokare, inte billigare, inte bättre med dessa temporärt utförda bostäder. Men det är snabbare. Och våra nyanlända ska kunna bo i hela stan, inte bara i vissa delar.

Han tillade:

–Vi tror inte att alla tolv föreslagna områdena kan vara möjliga att bebygga. Fast vi tror också att ytterligare områden kommer att behövas.

Sigfusson erkände emellertid slutligen:

–De här platserna har en laddning som vi kanske inte till fullo har förstått, sa han och för första gången belönades han med applåder istället för busvisslingar.

Med tanke på att ett par av gårdagens högljudda åhörare även deltog kvällen före i Älvsborg, så kändes den officiella frågestunden delvis regisserad av andra intressen än de närboendes.

–Vi är inte emot integration. Det här är däremot en provokation. Låt varannan lägenhet gå till studenter eller till bostadskön. Då får vi ju en riktig integrering, menade en man.

Flera kvinnor poängterade också att stora naturvärden riskerade att skadas, att kommunen nu tummade på allemansrätten och strandskyddet.

Kyrkoherde Peter Hellgren förklarade varför församlingen ställt kyrkorummet till förfogande:

–Många människor är oroliga och behöver få svar.

Vilken uppfattning har du i själva sakfrågan?

–Vi måste givetvis ta emot flyktingar. Men mer exakt var de ska bo vet jag inte. Jag, som alla andra, är här för att lyssna.

ANNONS

Som en konsekvens av det enorma intresset säger Helena Mehner, kommunikationsdirektör i Göteborgs stad, att man dragit lärdom av det som hände i måndags.

Nu planeras fler möten in och för att reparera skadan ska ett extra möte hållas för boende Västra Göteborg den 10 mars.

– Vi beklagar att det blev som det blev och att alla inte kom in. Vi hade helt enkelt inte räknat med att intresset var så stort, säger Helena Mehner.

De två informationstillfällena från Billdals kyrka i går var möjliga att följa via en direktsändning på kommunens webb. Dessutom kommer ett extramöte att hållas för Askim-Frölunda-Högsbo i Frölunda Kulturhus den 7 mars, en lokal med plats för 300 personer.

På goteborg.se finns nu även en digital frågelåda där den som vill kan skicka in frågor.

När tjänstemän och politiker i kommunen tillsammans planerade hur kommunikationen med allmänheten skulle genomföras talades det också om dörrknackning i de aktuella områdena.

”Möjligen borde man även överväga ’operation dörrknackning’ där de temporära bostäderna nu primärt avses uppföras”, hette det då bland annat.

Läs även: Se mötet om flyktingbostäder

ANNONS