Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bild: Jonas Lindstedt

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Fullmäktige riktar allvarlig kritik mot nämnder

  Kommunfullmäktige beslutar att, i enlighet med stadsrevisionens rekommendation, rikta anmärkning mot nämnden för Intraservice samt nämnden för idrotts- och föreningsnämnden.
  – Dålig uppföljning, dåliga upphandlingar, och otillräckliga beslutsunderlag, sa Lars Bergsten (M), revisionens ordförande, när han sammanfattade kritiken under sammanträdet.

  Fjolåret kom att präglas av missförhållanden i flera av stadens nämnder. I mars rapporterade GP att stadsrevisionen riktade en anmärkning, den allvarligaste formen av kritik, mot Idrotts- och föreningsnämnden samt nämnden för Intraservice.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Stadsrevisionen rekommenderade dessutom att fullmäktige inte ska bevilja nämnden för Intraservice ansvarsfrihet. Det gäller dock inte de ledamöter som tillkommit efter oktober 2017.

  På torsdagen fattade fullmäktige ett enigt beslut i enlighet med stadsrevisionens rekommendationer.

  – Man hade hoppats att det hade hunnit bli så mycket bättre. Att vi hade ordning och reda i den här staden, men det har vi inte, sa Helene Odenjung (L), i talarstolen.

  "Tror media har informerat fullt ut om"

  I fallet Intraservice handlade revisionens kritik dels om hur köpet av Office 365 till kommunens datorer gått felaktigt till. Fullmäktige hade aldrig tagit något beslut i frågan.

  Kort efter det uppdagades det att förvaltningen brutit alla möjliga regler under sina arbetsresor. I många fall saknades det underlag, resorna var längre än vad det behövdes, och det fanns nöjen som det var oklart vem som betalat.

  – Det har inte funnits någon redovisning av ekonomiska underlag och utlandsresor. Jag säger inget mer där, det tror jag att media har informerat fullt ut om, sa Lars Bergsten (M) i talarstolen.

  Mångårig kritik från revisionen

  Beträffande Idrotts- och föreningsnämnden handlar det om kritik mot hur man hanterat föreningsbidrag. Nämnden har dessutom under flera gånger kritiserats av stadsrevisionen.

  – Vi kan se att det inte har förbättrats. Marginellt kanske, men vi ser inte att det förbättrats tillräckligt, sa Lars Bergsten.

  Under debattens gång fick Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande, klä skott för hur man hanterat situationen på Intraservice. Kritikerna menade att hon lät tidigare ordföranden Tord Karlsson (S) stanna kvar på sin post för länge.

  – Väldigt beklagligt att vi behövde ha en sån lång debatt om att ta ansvar. Jag hoppas att socialdemokratin skärper sig, sa Jonas Ransgård (M).

  Men Hermansson menade att man i det tidiga skedet inte hade ett tillräckligt underlag för att fatta ett sådant beslut.

  – Jag menar att man inte kan focka av folk på grunder som inte är tillräckligt starka, det finns ingen rim och reson i detta. Jag tycker att du överdriver Jonas Ransgård, på ett sätt som inte hedrar sig, sa Ann-Sofie Hermansson.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.