Fortsatt oro och frustration i Majorna

Efter GP:s artiklar har de drivande i det ungdomsgäng som trakasserat boende i Majorna tvångsomhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga. Men oron och frustrationen finns kvar hos många föräldrar och barn.

ANNONS
|

I slutet av januari skrev GP om ett ungdomsgäng som trakasserat barn och föräldrar i Majorna till och från under två år. Bland annat gällde det brott som hot, trakasserier, stöld, våld mot tjänsteman och misshandel. Situationen eskalerade under vintern, vilket bland annat bidrog till att många boende i stadsdelen inte vågade låta sina barn gå till och från skolan och aktiviteter själva.

LÄS MER: Ungdomar hotar barn i Majorna

Myndigheterna handfallna

Att ungdomarna var under 15 år och numer boende i andra stadsdelar, gjorde det svårt för myndigheterna i Majorna att agera, trots flertalet polis- och orosanmälningar. Men efter GP:s artiklar har samtliga ledande ungdomar omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga.

ANNONS

Under gårdagen höll stadsdelsförvaltningen ett möte, där föräldrar och barn kunde träffa representanter från polis, skola, individ- och familjeomsorg och kultur och fritid, för att diskutera tryggheten i Majorna.

– Vi har under en tid fått indikationer på social oro i området och då ska vi möta upp medborgarna. Sen tycker jag det är bra att göra det såhär brett, att hela stadsdelsförvaltningen får samma bilder och information samtidigt, säger Jan Holmlund, sektorchef för individ- och familjeomsorg i Majorna-Linné.

LÄS MER: "Vi måste köra barnen till skolan"

Föräldrar känner oro

En mamma vars son drabbats av gänget berättar att hon känner stor oro för framtiden, trots att läget är under kontroll just nu.

– Jag känner mig jätteorolig och otrygg. Min son har mått jättedåligt, imorse försökte jag få honom att åka till skolan själv eftersom jag inte hinner köra honom varje dag, men då frågade han mig om jag ville att han skulle bli mördad, säger hon.

Många föräldrar har barn som hotats av gänget och känner därför en fortsatt oro över vad som kommer hända nu. En förälder vill veta om de får permission från LVU-hem, en annan vill veta vad man ska göra åt eventuella underhuggare som kan ta sin chans nu.

ANNONS

– Man vill veta vilken typ av brott det rör sig om, hur många ungdomar det är och vad vi på polisen och socialtjänsten gör åt saken, säger kommunpolis Hans Gren, som är på plats i stadsdelshuset på Första långgatan.

LÄS MER: Bilden av Majorna går isär

Frustrationen fortsatt stor

Den gemensamma nämnaren hos föräldrarna här är frustrationen över att det tog så lång tid innan myndigheterna agerade. De säger att tilltron till systemet är lågt, men försöker samtidigt se positivt på saken.

– Det är tråkigt att det fick gå så långt som det gjorde, men å andra sidan, mötet vi har här är bra. Det är ju 20 tjänstemän här i kväll, det är ändå ett tecken på att de äntligen tar det här på allvar, säger en förälder.

Fakta: Detta har hänt

  1. I slutet av januari kunde GP berätta att en liten kärna ungdomar sedan hösten 2015 spridit oro i Majorna och Linné. Bland annat har de anmälts för brott som misshandel, olaga hot, stöld och trakasserier
  2. Att ungdomarna var under femton år och numer bosatta i andra stadsdelar än Majorna, gjorde att myndigheterna stod handfallna. Polis och socialtjänst kunde inte själva agera, utan skickade bara vidare information om problemen till de stadsdelar där ungdomarna var skrivna.
  3. Samarbetet mellan stadsdelarna fungerade dåligt och drabbade föräldrar och barn upplevde att inget hände. Frustrationen växte, och ett trettiotal föräldrar vågade inte låta sina barn gå själva till och från skolan och aktiviteter.
  4. Sedan GP:s artiklar har samtliga av de ledande ungdomarna omhändertagits enligt LVU, lagen om vård av unga.
  5. GP fortsätter att granska varför det dröjde så länge innan myndigheterna agerade.
ANNONS