Forskare kräver skuggplats på stranden

ANNONS
|

Han och en grupp forskarkollegor från olika cancercentrum i Halmstad och Lund har gjort prognoser på hur många som kommer att insjukna i malignt melanom de närmaste åren. Under fyra år har den faktiska ökningen i Västra Götaland varit nästan åtta procent.

- Nu krävs en kraftsamling för att bryta trenden, brett och nationellt. Det vi ser är bland annat ett resultat av de solvanor vi hade för 10, 20 och 30 år sedan, säger Ulf Strömberg.

Samhället måste bli bättre på att skapa en miljö där det på ett naturligt sätt finns skugga.

- Därför tycker vi att länsstyrelserna och svenska kommuner har en roll. På svenska badstränder borde det finnas skydd för solen. Jag gick förbi vår badplats under en varm dag och såg att 20-30 personer sökt naturlig skugga under ett träd, säger Ulf Strömberg.

ANNONS

Ett annat konkret förslag är att snabbt förbjuda alla solarier, om de inte används för medicinskt bruk.

- De används framförallt av unga människor och risken för hudcancer ökar om man då bränner sig, menar Ulf Strömberg.

Ett skäl till ökningen är våra ändrade resvanor. Chartern slog igenom på 70-talet och sedan kom 80-talets oljeinsmorda och kokosdoftande kroppar till vår nutida vinterbleka flykt till solen under årets kalla månader.

- Det handlar om att förändra attityder och ideal där många aktörer i samhället måste samverka. Ökad kunskap betyder inte alltid ändrat beteende, säger Ulf Strömberg.

Barnen skyddas, men enkätstudier visar samtidigt att vuxna bränt sig under det senaste året.

Bland svenska småbarn, halvåringar till ett och halvåringar, har en tredjedel varit utomlands på solsemester och en femtedel bränt sig allvarligt minst en gång. Danska undersökningar visar att två av tre i åldrarna mellan 15 och 59 vill bli bruna och en av fyra solbrända under sin semester.

Den danska motsvarigheten till Cancerfonden och resebyråbranschen har kampanjer och goda råd som möter resenärerna i samband med att resan bokas och under resans gång. Ulf Strömberg och hans kollegor trycker på att många olika instanser i samhället måste jobba tillsammans, både på kort och på lång sikt.

ANNONS

Australien har arbetat förebyggande med hudcancer sedan 60-talet. Höga risker beroende på befolkningens känsliga hy, en kraftig uv-strålning och landets många soltimmar tvingade fram en ny medvetenhet.

Det blev en fråga även för stadsplanerarna. Utomhusmiljöer konstruerades så att det går att hitta skugga, så även på stränder. Förskolebarn får inte får vistas ute utan solskydd under de timmar då solen står högst på himlen.

Förutom det mänskliga lidande som minskar om färre blir sjuka så finns även hälsoekonomiska vinster att göra. Malignt melanom är i ett framskridet skede väldigt kostsamt att behandla. Den slår också olika hårt i olika samhällsgrupper.

- I de svagare grupperna upptäcks cancern senare. Å andra blir fler sjuka i de socioekonomiskt starka grupperna, eftersom det är de som har råd att åka på solsemester på vintern, säger Ulf Strömberg.

FAKTA Malignt melanom ökar mest

Under en tioårsperiod tror man att ökningen fördubblas i Halland och Blekinge.

Faktisk årlig ökning i genomsnitt mellan 2008 och 2012:

6.8 procent i Södra Sverige

7.8 procent i Västra Götaland

7.7 procent i Sydöstra Sjukvårdsregionen

4.2 procent i Stockholm-Gotland

6.1 procent i Uppsala-Örebro

2.6 i Norra sjukvårdsregionen.

ANNONS