Den 15 februari i år såldes den ljust gula trevåningsbyggnaden mitt i Överlida till Gryning Vård för 4,8 miljoner kronor.
Den 15 februari i år såldes den ljust gula trevåningsbyggnaden mitt i Överlida till Gryning Vård för 4,8 miljoner kronor.

Flyktingmottagning ger glesbygden nytt liv

ANNONS
|

- Det finns en del i samhället som är oroliga, men jag tycker det är roligt att det händer något, säger Ingvar Johansson.

Han driver närbutiken Centrumboden i Överlida sedan 35 år tillbaka och har sett den lilla orten förvandlas. Kundkretsen har krympt i takt med att företag lagts ned och arbetstillfällen försvunnit. På senare tid har många barnfamiljer och ungdomar valt att flytta härifrån.

Förra våren begärdes hotellet i konkurs sedan ännu en krögare i raden misslyckats med att nå lönsamhet. Den 15 februari i år såldes den ljust gula trevåningsbyggnaden mitt i byn till Gryning Vård för 4,8 miljoner kronor, vilket är mer än fyra gånger taxeringsvärdet på 1 089 000 kronor.

ANNONS

Men fastighetens mångårige ägare Bertil Johansson, en centerpartist som också äger ortens största företag Texrep och ibland kallas Överlidas "starke man", förnekar att han gjorde ett klipp på försäljningen.

- Jag har renoverat hotellet för stora belopp så det blev ingen jättevinst, säger han.

Enligt Bertil Johansson fanns flera spekulanter, bland annat Bert Karlsson som ville göra om hotellet till flyktingförläggning.

- Men det var jag inte intresserad av. Jag har tagit mitt samhällsansvar och tänkt på Överlidas bästa i många år och det tänker jag fortsätta med.

Han menar att det inte går att jämföra de stora anläggningar som Bert Karlssons företag Jokarjo driver med det betydligt mindre boende för ensamkommande barn som nu öppnas av Gryning Vård, ett bolag som ägs av regionens kommuner.

Det aktuella avtalet mellan Gryning och Göteborgs stad är tidsbegränsat och målet är att barnen på sikt ska flytta tillbaka till storstan. Men kommunalrådet Stefan Carlsson (S) i Svenljunga tror att de blir kvar på boendet i Överlida en tid.

- Jag räknar med att vi får hantera skolgången för ungdomarna i höst. Det kan bli ett stort problem för kommunen eftersom våra högstadieskolor är fulla, men det är bara att ordna det, säger han.

ANNONS

Stefan Carlsson har varit i samma situation förut. I Strömsfors finns redan ett litet privat drivet boende för ensamkommande barn och i Holsjunga har Migrationsverket nyligen öppnat ett asylboende med 50 platser. Ytterligare ett flyktingboende är på gång i Kalv, berättar han.

- Det är inte så konstigt att avfolkningsbygder som Svenljunga får ta emot många nyanlända. Vi har gott om stora lokaler som står tomma. Förutom hotellet i Överlida är det ett par vandrarhem som har byggts om.

Men inflyttningen innebär inte bara problem utan får även positiva effekter för kommunen, främst i form av nya jobb. Enbart Grynings boende i Överlida väntas ge mellan 15 och 20 personer sysselsättning. Och det är i hög grad arbetslösa från trakten som anställs.

För egen del ser Ingvar Johansson i Centrumboden bara fördelar med boendet. Vid sidan av att sälja godis, läsk och tidningar, hyr han ut nyckeln till idrottshallen, där man bland annat kan spela badminton, innebandy och inomhusfotboll. Och han har redan besökt boendet för att informera om vilka aktiviteter som Överlida kan erbjuda.

- Ungdomar som placeras i ett så här litet samhälle måste ju ha något att göra på fritiden, säger Ingvar Johansson.

ANNONS