Planet cirkulerade flera varv norr om Göteborg innan beslut togs om att det istället skulle flyga mot Frankfurt i Tyskland.
Planet cirkulerade flera varv norr om Göteborg innan beslut togs om att det istället skulle flyga mot Frankfurt i Tyskland. Bild: Fligthradar24

Iranskt plan omdirigerat från Landvetter

Ett passagerarplan tillhörande Iran Air cirkulerade under måndagen i cirka en halvtimme norr om Göteborg. Planet skulle ha landat på Landvetter flygplats men har nu omdirigerats till Tyskland.
– Det är svårt att landa på grund av dimma och planet kommer därför istället att gå mot sin alternativa flygplats i Frankfurt, säger Ulrika Fager, på Swedavias pressjour.

ANNONS
|

Planet är av modellen Airbus A330-243 och lyfte Irans huvudstad Teheran vid 06-tiden på måndagsmorgonen.

Tanken var att planet skulle landa på Landvetter flygplats klockan 11.50, men i cirka en halvtimme efter beräknad landning cirkulerade det istället norr om Göteborg.

Enligt Swedavia som driver Landvetter flygplats kunde planet inte landa på grund av dimma.

– Planet har cirkulerat en stund norr om Göteborg, och nu har det beslutats att det istället ska gå mot sin alternativa flygplats i Frankfurt, säger Ulrika Fager, pressansvarig på Swedavia.

Andra bolag kan landa på Landvetter

Enligt Fager stoppar dimman inte flygplan från andra bolag att landa på Landvetter flygplats.

ANNONS

– Olika bolag har olika typ av utrustning ombord, vilket gör att vissa kan landa i den här dimman medan andra inte kan det, säger Ulrika Fager.

Att planet går till Frankfurt istället för mer närliggande flygplatser förklarar Fager med att alla flygbolag har alternativa flygplatser.

– Det finns flera olika saker som kan ligga till grund för det. Ett norsk bolag vill till exempel kanske ha sin alternativa flygplats i Norge. Varför just det här bolaget har valt Frankfurt vet jag inte. Jag vet inte heller om man åker dit och väntar på att dimman ska lätta för att göra ett senare försök mot Landvetter, säger Fager.

Vid 12.40-tiden närmade sig planet sig Tyskland efter att ha flugit söderut via Skagerrak och Kattegatt.
Vid 12.40-tiden närmade sig planet sig Tyskland efter att ha flugit söderut via Skagerrak och Kattegatt. Bild: Flightradar24

I mars förra året blev samma flight omdirigerad samma sträcka som under måndagen. Precis som då berodde omdirigeringen enligt flygbolaget Iran Air på att det var för dimmigt att landa på Landvetter.

ANNONS