Flera värmerekord har slagits i landet

Maj har hittills varit extremt varm, men nu blir det mer försommartemperaturer med runt 20 grader.
– Sverige har haft varmare än både Italien och södra Frankrike de senaste dagarna, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

ANNONS
|

Har maj känts ovanligt varm? Det stämmer. I Göteborg ligger temperaturen fem grader över det normala. Och runt om i landet har flera värmerekord slagits. Stockholm hade på onsdagen 28,5 grader, det har inte varit varmt så tidigt på året sedan 1750-talet.

– Den första halvan av maj har varit extremt varm med högsommartemperaturer. Sedan 2004 har bara 2013 haft en så här varm majmånad, berättar Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.

Göteborg har till och med varmare än Nice, på torsdagen blir det 22 grader i Göteborg mot 18 grader i Nice, vilket är ovanligt enligt Erik Rindeskär.

ANNONS

– Sverige har haft varmare än både Italien och södra Frankrike de senaste dagarna.

De riktigt höga temperaturerna på cirka 28 grader försvinner dock nu. Den kommande veckan bjuder i stället på försommarvärme med temperaturer kring 20-24 grader. Även det är varmare än normalt.

På lördagen, när Göteborgsvarvet går av stapeln, blir det soligt med några stackmoln och cirka 21 grader.

Kan det vara så att högsommaren peakade nu, och att sommaren blir dålig?

– Ja, så kan det bli, men det kan även bli en kanonsommar, vädret har inget minne, säger Erik Rindeskär.

Hög risk för gräsbränder

I skog och mark är det torrt ute på grund av det fina vädret, och det finns inget regn i sikte på prognosen. Det soliga vädret gör att det är hög risk för gräsbränder.

– På en femgradig beräkningsskala ligger Storgöteborg på en femma, säger Tomas Andersson, stabschef på räddningstjänsten Storgöteborg.

Tomas Andersson råder till försiktighet när man är ute och till exempel grillar ute i skog och mark.

– Tänk på att grilla på angiven plats, se till att grillen är släckt när man lämnar, ha med vatten och slå på vatten på engångsgrillen och släng den på angiven plats. Använd sunt förnuft.

ANNONS

ANNONS