Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Under 2018 har Migrationsverket gjort åtta polisanmälningar om stölder vid förvaret i Kållered. Bild: Stefan Berg

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Flera stölder vid förvaret i Kållered

  Vid flera tillfällen under året har intagna vid förvaret i Kållered blivit av med värdesaker. De stulna datorerna och mobiltelefonerna har varit inlåsta i ett värdeskåp som bara personalen ska ha haft tillgång till.

  Hittills i år har Migrationsverket gjort åtta polisanmälningar om stölder från förvaret i Kållered. Det handlar om datorer och mobiltelefoner. Något som GT och Sveriges Radio tidigare har rapporterat om.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Personerna som har utsatts för stölderna väntar på utvisning. Att de då också blir av med personliga tillhörigheter skapar stor frustration enligt en av de intagna som SR har pratat med.

  – Hur kan man låsa in folk här i tio månader och sen gå och ta deras grejer som de har låst in. Jag fattar ingenting, det är ingen respekt för Sverige, säger mannen som har blivit av med både en dator och en mobiltelefon, till P4 Göteborg.

  LÄS MER: Handläggare på Migrationsverket attackerade kollega

  "Helt oacceptabelt"

  Migrationsverket berättar för GP att vissa av anmälningarna omfattar flera objekt, vilket innebär att det är fler än åtta föremål som saknas.

  – Vi ser väldigt allvarligt på att personer som är tagna i förvar blivit bestulna på sina värdesaker. Det är helt oacceptabelt, säger Mardin Baban som är presskommunikatör på Migrationsverket.

  Han berättar de nu ska installera en övervakningskamera vid värdeskåpet för att förhindra fler stölder.

  – Vi har polisanmält det här enligt våra rutiner och även sett över våra egna rutiner både vad gäller hur saker förvaras och tillträde till de här utrymmena, nycklar och kameraövervakning och liknande. Vi har i dagsläget dragit kablar så att kameror kan installeras inom kort, säger han.

  Han tillägger att även förvarstagna i sällskap med personal vid flera tillfällen har haft tillgång till skåpet.

  LÄS MER: Anställda på Migrationsverket polisanmäler varandra

  Slagsmål mellan anställda tidigare

  GP har tidigare berättat om andra incidenter på förvaret i Kållered. Bland annat har anställda på förvaret slagits med varandra vid två tillfällen under det senaste året.

  I början av året ska en handläggare ha låst en kollegas armar bakom ryggen och knuffat denne in i en stolpe och hotat henne.

  I november ska även två anställda ha bråkat med varandra under en tjänsteresa. Händelsen inträffade på ett hotell under påverkan av alkohol.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.