Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Flera olyckor när frosthalkan slog till

Kvicksilvret går allt närmre nollan på mornarna i Göteborgsområdet. Därför är risken stor att det är halt på vägarna när rusningstrafiken drar igång. Och under onsdagsmorgonen slog frosthalkan till mot Göteborg med full kraft.

– Ta det lugnt, uppmanar Bengt Olsson, presstalesperson vid Trafikverket.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den första riktiga halkan verkar ha slagit till mot Göteborgsområdet. Med en temperatur precis strax över nollan på Västkusten gällde det att hålla tungan rätt i mun för den person som skulle ge sig ut på de västsvenska vägarna.

Göteborg utsatt

Trafikverket fick tidigt på onsdagen varningar om att det skulle vara mycket halt på vägbanorna i Västsverige.

– Det kan vara lurigt i ett område som Göteborg där det ofta är fuktigt. Som bilist måste man vara observant, säger Bengt Olsson.

Det är främst de mindre vägarna i vägnätet var utsatta för halkan. De större europavägarna som E6 och E45 kan förvisso också vara hala, men enligt Trafikverket brukar morgontrafiken snabbt värma upp vägbanan och därmed minska risken för halka.

– Först när solen går upp försvinner eventuell halka så här fags på året, säger Bengt Olsson.

Flera incidenter

Under morgonen ägde flera olyckor rum i länet. Bland annat krockade två bilar på Rävebergsvägen i Göteborg. Enligt räddningstjänsten var det mycket halt på platsen, men inga personskador rapporterades.

Även vid Gräfnäs har två bilar kolliderat på grund av halkan på vägen. Där ska förarna ha förts till sjukhus med lindriga skador.

Även Ale kommun drabbades av halkan.

Strax före halv åtta larmades polisen om att en personbil kraschat in i mitträcket på E45 vid Alvhem.

– Vi har skickat en patrull till platsen, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Halkan har också gjort att en man kört omkull med sin moped i Göteborg. Han har nu förts till Sahlgrenska sjukhuset med nacksmärtor, uppger polisen på sin hemsida.

En bil körde vi åttatiden på en kvinna i Högsbo i Göteborg. Kvinnan kunde resa sig upp själv och verkar, enligt polisen, må bra under omständigheterna. Hon har fått uppsöka sjukhus för eventuell hjärnskada.  Även denna incident tros vara relaterad till halkan.

"Sänk hastigheten!"

Även när solen börjat titta fram fortsatte halkolyckorna i kylan. En bil åkte ner i diket i Uddevalla vid halv nio-tiden. Föraren klarade sig fint men uppges vara chockad, enligt polisen.

Bengt Olsson på Trafikverket kommer med en uppmaning till Göteborgsbilisterna när det gäller halkan.

– Känner du dig osäker så sänk hastigheten!

Förrädiska skuggor

Halkan var en så kallad frosthalka som uppkommer främst på morgonen när det legat frost på marken under natten. 

Enligt Bengt Olsson kan man ana halka genom att det blänker på vägen, men det kan vara förrädiskt att bara lita på att halkan ska vara visuell på vägen.

– Det kan vara svårt att se om det är skuggor över vägen. Därför borde man anpassa hastigheten och hålla avståndet, säger Bengt Olsson.

Se upp för tåg och cyklar

Men det är inte bara bilister som fick tänka sig för i halkan. Trafikverket har ännu inte kunnat förebygga halka på områdets tågperronger.

– Plattformarna var också riktigt hala, så det är viktigt att vara försiktig när man väntar på tåget, säher Bengt Olsson.

Flera cykelincidenter har också ägt rum under onsdagen på grund av halkan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.