Flera brister orsak till branden

ANNONS
|

Utredningen har gjorts av en konsult med gedigen erfarenhet av husbränder.

De två viktigaste förslagen på åtgärder är också de brister som sannolikt främst bidrog till brandens förlopp.

Dels att täta de avluftningskanaler och den ventilation som var otäta så att branden den vägen kunde nå vinden.

Läs också:Branden tog deras hem

Dels att det inte fanns några brandväggar på vinden, som därmed inte var sektionerad. Hela vindens yta var 1 400 kvadratmeter och den här branden slutade med att hela vinden brann. Enligt dagens byggregler ska en vindsyta inte överstiga 1 200 kvadratmeter.

- Nu blir det två sektioner om vardera är 700 kvadratmeter, säger Johan Niklasson.

ANNONS

Därutöver ska murade självdragskanaler skiljas från varann (så var det inte under branden), ventilationskanaler isoleras med brandsäkert material (så var det inte i hela kanalens längd) och uppstigningsluckor till yttertaket tätas och vara möjliga att använda (vissa var stängda).

Förutom dessa brister förelåg ännu en omständighet som bidrog till att branden blev svårsläckt. Huset, som nybyggdes 1954, renoverades 1988 och fick då en ny fasad. Bakom den nya fasaden fanns en luftspalt och i den kunde glöd från branden falla ner som spred branden vidare.

- Branden var en sak, men flest lägenheter i fastigheten blev faktiskt vattenskadade av släckningen, säger Johan Niklasson.

10 augusti vid 23-tiden:

Allt började i en lägenhet på Decembergatan. Under matlagning antändes olja i en stekpanna eller kastrull på spisen. Den boende försökte släcka branden med vatten. Det resulterade i en explosionsartad brand av brinnande oljedimma och vattenånga. Till att börja med föreföll branden vara begränsad till köket.

23.20:

En granne som bor i samma uppgång gör ett släckförsök med en pulversläckare, vilket också det förefaller att dämpa branden. Grannen lämnar sedan lägenheten och vet ej om branden flammar upp igen.

23.26:

Larmcentralen larmas.

23.27:

Larm till räddningstjänsten.

23.35:

Första fordonet från räddningstjänsten anländer. I väntan på första släckbilen gör den första rökdykargruppen en släckinsats, en pulverchock, mot köket. Branden rapporteras vara släckt. Rök ventilerades bort. Brandlägenheten kontrollerades av rökdykare. Ett första försök kontrollera vinden misslyckas då en lucka till yttertaket är igensatt. Från nummer 47 kommer de första rapporterna om rök och en eventuell vindsbrand.

00.31:

Larm om vindsbrand medför förstärkning av brandbilar och stegbilar. Evakuering av boende påbörjas.

00.50:

Brandgaser ses från hela vinden. Beslut fattas att låta vinden brinna för att säkerställa evakuering och förhindra att branden sprider sig.

01.15:

Hela vinden övertänd. Det brinner nu också i luftspalten bakom fasaden, där glöd faller ned och sprider branden till lägenheter. Beslut att evakuera alla lägenheter, låta vinden brinna av och övriga bränder släckas.

11 augusti 10.45:

Räddningsinsatsen avslutas. Eftersläckning vidtar.

ANNONS