Fler kontrollanter utrustas med kamera

ANNONS
|

– Både tågvärdar och biljettkontrollanter kan ibland hamna i jobbiga situationer och de som har testat att bära kamera tycker att det har skapat ökad trygghet för dem, säger Maria Björner Brauer, enhetschef försäljning och marknad på Västtrafik.

I höstas testade Västtrafik att utrusta 20 biljettkontrollanter och tågvärdar med kamera. Tanken med försöket som genomfördes i samarbete med Securitas och SJ Götalandståg var att öka tryggheten för de som jobbar ombord på kollektivtrafiken. Kameran sitter väl synlig på bröstet och får endast startas av kontrollanten när en hotfull eller våldsam situation uppstår.

– Syftet är att förebygga tråkiga händelser i kollektivtrafiken. Och vår övertygelse är att en sån här kamera bidrar till att det blir färre sådana incidenter, säger Maria Björner Brauer.

ANNONS

Nu har Västtrafik utvärderat testet och utvärderingen visar att alla tjugo som har använtden nya tekniken vill att den införs permanent. Men den visar också att kamerorna har använts få gånger.

Bara vid ett tillfälle har en inspelning startats.

Trots det tycker Maria Björner Brauer att kamerorna gör nytta eftersom de kan fungera förebyggande.

– Vi har väldigt få incidenter, men varje incident är allvarlig och jobbig. Både för personalen och för resenärerna runt omkring. Så för varje situation vi kan undvika är det bra, även om de är få, säger hon.

Västtrafik utreder nu om kamerorna ska införas permanent, men innan beslut tas vill ledningen få in fler reaktioner från resenärer och personalen. Därför utökas testet med fler kontrollanter och tågvärdar. I april startar det nya testet som ska pågå under obestämd tid.

Finns det inte en risk att kamerorna uppfattas som provocerande?

– Det är inget som har framkommit att det skulle vara så. Vi har gjort ett test nu som var positivt, men vi behöver testa vidare för att se hur det blir när fler som använder det, säger Maria Björner Brauer.

ANNONS