Till vänster, Mirko Kukolj, 73 år, har bott i Angered sedan 1974. Till höger, Lisa Pedersen, chef för trygghetssamordningen i Angered.
Till vänster, Mirko Kukolj, 73 år, har bott i Angered sedan 1974. Till höger, Lisa Pedersen, chef för trygghetssamordningen i Angered. Bild: Pressbild

Fler känner sig trygga i Angered

Den nya trygghetsundersökning för 2017 visar att den upplevda tryggheten ökat i Angered.
– Nu känns det som att det börjar bli bättre kontroll, säger Mirko Kukolj, som bott i Angered sedan 1974.

ANNONS
|

Varje år sedan 2013 har enkätundersökningar genomförts där 1 000 personer medverkat för att undersöka den upplevda tryggheten i Angered. Den senaste gjordes i oktober i fjol och resultaten visar att fler känner sig trygga i området. Med hjälp av Göteborgs universitet kommer man att analysera innehållet för att ytterligare förbättra arbetet.

– Vi har inte hunnit göra några djupa analyser än men det vi kan se är att det skett en minskning gentemot förra året i kategorin "mycket otrygg" vilket vi är väldigt glada för, säger Lisa Pedersen, som är chef för trygghetssamordningen i Angered.

Nytt för denna undersökning är att man även gjort uppföljningar månad för månad för att se hur specifika händelser påverkar resultaten.

ANNONS

– Från och med förra året har kompletterande undersökningar gjorts om 50 personer varje månad. Dessa räknas inte in i den stora undersökningen men de bekräftar resultaten som vi har fått säger, Lisa Pedersen.

Medborgarlöften

Ett av medborgarlöftena från stadsförvaltningen och polis som gavs 2016 handlade bland annat om det olagliga mopedåkandet.

– Många av de rån och skjutningar som ägt rum i Angered har skett med mopeder. Så ljudet associeras med ett väldigt stort obehag och att människor varit rädda för att bli påkörda. Och här har polisen gjort ett stort arbete för förbättringar.

Det man siktar på nu är att öka tryggheten även på kvällstid. Lisa Pedersen menar att ett nära samarbete med kyrkan och olika frivillighetsorganisationer som nattvandrare har förbättrat situationen.

– Det finns väldigt många som vill göra gott och hjälpa till i trygghetsarbetet, det är viktigt att vi fångar upp dem och hjälper till och stöttar det samarbetet.

"Börjar bli bättre kontroll"

Marian Jahanmir, 56 år, är relativt nyinflyttad i Angered men menar att hon känner sig trygg.

– Jag ser aldrig några brott här, det är lugnt och fint. Jag trivs, säger hon.

En kvinna i 60-årsåldern, som inte vill medverka med namn, berättar att det var bättre när hon flyttade hit på 1970-talet men att hon "inte är rädd nu".

ANNONS

– Vårat område har ju blivit väldigt uppmärksammat både av polis och väktare och det ger ju en ökad trygghetskänslan såklart, säger hon.

Men hon menar samtidigt att bilden av området är felaktig.

– Vissa vågar inte ens sätta sin fot här, det är ju löjligt!

Mirko Kukolj, 73 år, har bott i Angered sedan 1974 och håller med om att det kan vara oroligt på kvällarna.

– Det finns alltid saker som behöver ändras eller förbättras men så är det ju överallt. Nu känns det som att det börjar bli bättre kontroll, säger han.

Så gjordes undersökningen:

Totalt har 1000 intervjuer (personliga- och telefon-intervjuer) gjorts med personer boende i Angered. De intervjuade är kvinnor och män över 15 år. De personliga intervjuerna har genomförts i Angereds olika områden (Hjällbo, Agnesberg, Angered Centrum, Gårdsten, Eriksbo, Rannebergen, Linnarhult, Hammarkullen, Lövgärdet, Bergum, Gunnilse).

Av de 1000 intervjuade i Angered är 509 kvinnor och 481 män. 10 personer har ej uppgett kön. 337 av de intervjuade har svenska som modersmål. 654 personer har annat modersmål och dessa talar tillsammans 65 språk. 9 personer har ej uppgett modersmål.

Intervjuarbetet är genomfört under september – oktober 2017.

Källa: Trygghetsundersökning Angered 2017

ANNONS