Flaggar för fler

ANNONS
|

– I går hade vi Tänk positivt. Vi har vårflaggor, sommarflaggor och höstflaggor, säger Ylva Kihlberg, som med maken avgör vad som ska flaggas för dagen.

Paret som har kontor och lägenhet i villan på Olof Skötkonungsgatan 1, nära ryska konsulatet vid S:t Sigfridsplan, har samlat på sig uppåt 20-talet olika flaggor. De har bland annat för första, andra och tredje advent, för jul och för påsk.

Flaggningen började med att familjen hade en god vän i Långedrag, som hade egna flaggor. Det fick paret att beställa en flagga på flaggfabriken National.

– Vi tryckte vi upp en till Friidrotts EM 1995. Men det kom någon och knyckte den. Nu har vi en ny flaggstång, med linan inuti, så inga tjuvar kan ta den, säger Ylva Kihlberg.

ANNONS

De lite äldre av Kihlbergs flaggor är sydda med applikationerna i avvikande färger. Sådana kostar uppåt 3 000 kronor att beställa. Därför blir det oftare tryckta flaggor, vilka kostar runt hälften.

Det intensiva flaggande har lett till hårt slitage på bland annat höstflaggan med kantareller och löv i vackra höstfärger. En ny är beställd och vid storm eller bara uppåt 15 meter per sekund, ställs flaggandet in för att spara på tygerna.

– Jag vet att det sitter människor på 50-bussen som går strax intill och väntar på att få se vad vi flaggar med för dagen, säger Ylva.

Nästa självklara flaggdag blir för grannlandet den 17 maj. En dansk granne har klagat över att Kihlbergs inte flaggar den 5 juni.

– Får jag bara en flagga, ska vi flagga, lovar Ylva Kihlberg.

ANNONS