Vid kanalen nedanför Svenska Mässan rådde stor aktivitet.
Vid kanalen nedanför Svenska Mässan rådde stor aktivitet.

Fint väder triggade gummibåtsfesten

ANNONS
|

Vid kanalen nedanför Svenska Mässan råder stor aktivitet. Folk pumpar, skrattar och sjösätter en smärre armada med gummibåtar som främst går i färgerna blått, gult och orange. Vissa är så ambitiösa att de bygger egna gummifartyg på plats medan andra väljer att visa sin kreativitet genom glada detaljer och utstyrslar.

Det är gummibåtsfest i Göteborg och deltagarnas mål är att ta sig från Svenska Mässan till Drottningtorget. Vid halv fem ligger uppskattningsvis ett par dussin gummibåtar och kölar i kanalen. Vid kanalkanten tittar samtidigt nyfikna på tillsammans med en vakande polis och några brandmän.

Ulrika Andersson, 44, är här tillsammans med Peter Lind, 48, hon såg eventet på Facebook och bestämde sig direkt för att hon skulle vara med.

ANNONS

– Jag brukar gå på allt sådant här, badkarsrally i Partille och sådant kul, säger Ulrika.

Hur långt ska ni färdas nu då?

– Så länge båten håller. Det är min sons gamla gummibåt som legat i källaren i ett par år, så det blir lite spännande. Vi har lagning med oss i alla fall, säger hon.

– Vi tar det som det kommer och satsar på att hamna på Vinga, tillägger Peter Lind.

I sista stund såg det dock inte ut att bli någon gummibåtsfest alls. Dagen innan skrev det officiella Facebook-eventet Göteborg By Gummibåt 2015 att festen blivit framskjuten.

Anledningen var att de inte hunnit söka tillstånd för arrangemanget. Räddningstjänsten Storgöteborg ville därför att de skulle vänta med evenemanget för att polis, brandkår och ambulans skulle kunna hjälpa till på plats för att få det så säkert som möjligt. Något som gjorde att personerna bakom Facebook-eventet valde att säga upp allt ansvar ifall någon ändå skulle välja att paddla.

Stor förvirring följde därefter i Facebook-eventet men av de över 2000 personer som sagt att de skulle dyka upp är uppskattningsvis ett hundratal på plats vid kanalen nedanför Svenska Mässan, som är en av flera startpunkter för evenemanget. Platsen valdes dels för att ett liknande evenemang förra året haft båtfest i kanalen nedanför Trädgårdsföreningen vilket ledde till problem när Paddan-båten behövde köra där.

ANNONS

– Vi tänkte ursprungligen vara med så vi köpte en båt. Sen såg vi att det blev inställt så vi tänkte att vi går hit och avvaktar lite. Men det har ju kommit folk ändå. Fast just nu känns det bra att sitta vid kanten och njuta, säger Manfred Kronbrink, 35 som sitter vid kanalen tillsammans med Josefin Karlgrund, 31.

Vad ska ni göra av gummibåten då?

– Båten behåller vi. Det blir nog fler tillfällen att paddla i sommar om inte annat, säger Josefin Karlgrund.

ANNONS