"Finland är så nära ..."

ANNONS
|

Hon läste om vad som hänt på text-tv i onsdags kväll. Klasskompisen Maryam Tarigi fick höra talas om det först när hon kom till skolan i går morse.

- Det är hemskt, sånt ska inte behöva hända. Finland är så nära. Det är skillnad om det varit i USA, där händer det alltid saker, säger de.

Berwa Mustafa hörde talas om tragedin först i går eftermiddag. Både han, Maryam och Sabina tror att liknande händelser skulle kunna inträffa på gymnasiet även i Sverige.

- Varför inte? Det finns alltid nån som mår dåligt och det går inte ha koll på alla. Det är en stor skillnad mot grundskolan, där visste lärarna mer om eleverna och hur de mådde. På gymnasiet får man klara sig själv, säger Berwa Mustafa.

ANNONS

Frölundagymnasiet har satsat mycket på att vuxna ska finnas bland eleverna på raster och håltimmar. Två skolvärdar finns alltid på plats i korridorerna och sedan i februari jobbar Per Josefsson halvtid som skolpräst.

- Det som hänt i Finland visar hur viktigt det är att det finns andra vuxna bland eleverna än lärarna. De kan ju inte se allt. Uppenbarligen har den här killen haft problem med sin självbild, med det var ingen som såg signalerna han sände, säger han.

Per Josefsson började sin dag på Ebba Pettersons privatskola med att tända ljus och ha en samling.

- Det kändes fel att börja en skoldag utan att uppmärksamma tragedin och prata om det som hänt. Det tyckte både vi vuxna och eleverna, säger han.

Frölundagymnasiet och många andra gymnasier i Göteborg bedömde inte att det fanns behov av extra insatser med anledning av skolmassakern. På Hvitfeldtska gymnasiet samlades skolledningen och elevvårdsteamet. Skolan valde också att skicka ut ett anrop till personalen.

ANNONS