Filmar olycka i stället för att hjälpa till

ANNONS
|

Det var i tisdags, den 4 augusti, som en pojke i 15-årsåldern påträffades under vattnet vid Askimsbadet efter ett larm om drunkningstillbud. Linda Hallin var en av personerna plats som försökte hitta pojken i vattnet innan räddningstjänsten kom och tog över med dykare. I efterhand säger Linda Hallin att hon kände en enorm frustration över att folk istället för att hjälpa till stod och filmade och fotograferade och var i vägen för räddningstjänsten.

– Jag ser upp mot bryggan och både vuxna och ungdomar, de står och filmar. När räddningspersonalen kommer springande kommer de knappt ut på bryggan. När de väl får upp pojken får de skrika åt folk att backa undan. Sen när de börjar hjärt- och lugnräddning på pojken så går folk fram och filmar och fotar det också. Hur tänker de?

ANNONS

I en intervju med P4 Göteborg berättar anestesisjuksköterskan Sixten Lindblom att han vid flera tillfällen varit med om att personer som filmar och fotar stör räddningsarbetet. Bland annat vid ett tillfälle där en person drabbats av ett hjärtstopp inne i stan.

– När vi lyfte upp honom på båren för att få in honom i bilen så står folk i vägen så att vi inte kom fram. Då får en kollega gå framför och knuffa undan folk. Sen när vi lyfter in honom i bilen, så är det två personer som försöker knö sig in i ambulansen och fota honom där inne, säger Sixten Lindblom som även uttrycker frustration över situationen vid Askimsbadet.

– Man blir lika upprörd varje gång. Jag vill bara ha svar på vad folk ska ha fotona och filmerna till. Man kränker personen som blir räddad.

Linda Hallin tycker att det behöver startas en större diskussion kring beteendet och att något konkret behöver ske innan det går riktigt illa.

– Om det är en rondell som behöver byggas så händer inte något förrän det sker en olycka. Är det samma med fotograferandet? Jag vet att polis och räddningstjänst ibland går ut och informerar om att detta är ett problem, men folk håller ju fortfarande på. Jag vet också att folk har rätt att filma och fotografera, men det borde vara böter när man hindrar räddningstjänstens arbete.

ANNONS

Petter Backlund vid räddningstjänsten säger att det inte är deras uppgift att hindra någon från att filma en räddningssituation. Vad räddningstjänsten kan göra är att spärra av ett område, bland annat med hänsyn till den drabbade.

– Sen kan man ju tycka att det är på gränsen till lite oetiskt att filma eller fotografera när personer befinner sig i väldigt kritiska situationer som de inte velat hamna i. De är kraftigt skadade eller utsatta och har inte bett om att fotograferas och kan inte värja sig, säger Petter Backlund.

ANNONS