Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Filip, 10, känner sig otrygg av skadegörelsen

När Filip Franzén Ekerhed, 10 år, var på väg till skolan under måndagsmorgonen upptäckte han att en busskur i hans bostadsområde hade blivit brännskadad. Han känner sig otrygg när sådant händer och bestämde sig för att mejla GP för att det ska bli någon förändring. – Jag vill att alla får reda på det och tänker efter och slutar elda, säger Filip Franzén Ekerhed till GP.

Filip Franzén Ekerhed, 10 år, bor i Olofstorp i nordöstra Göteborg tillsammans med sin familj. Under måndagsmorgonen var Filip på väg till skolan och upptäckte då att en busskur i hans bostadsområde var kraftigt eldhärjad. 

– I söndags så var jag ute och cyklade och då såg jag ingenting på busskuren, men sen på morgonen när jag skulle gå till skolan så ser jag att busskuren är svart i taket och svart på väggarna, berättar Filip och fortsätter:

– Där tabellerna står så var det ett helt hål. Någon hade släckt det med en brandsläckare för det var pulver där. 

Han bestämde sig då för att kontakta GP för att försöka göra något åt saken och få skadegörelsen att upphöra. I ett mejl skriver Filip till GP att "jag känner mig otrygg när det blir så här kan ni skriva om detta så alla föräldrar har koll på sina barn."

Cyklar snabbt hem

När GP når Filip på telefon berättar han att han ville prata med tidningen för att få människor som eldar på busskurer att sluta.

– Jag vill att alla får reda på det och tänker efter och slutar elda. 

Filip berättar vidare att han blir rädd när sådana här saker händer. 

– Jag är nästa alltid ute på kvällarna och cyklar. När jag ska cykla hem så blir jag rädd och cyklar snabbt hem, för att det händer sådana här grejer, säger Filip. 

Han berättar att han inte sett någon busskur som brunnit tidigare, men däremot har sett flera trasiga glasrutor. 

Vill ha mer övervakning

Filip berättar att han och hans kompisar brukar prata om vad som har hänt. Han tror att de, precis som han, också känner sig otrygga när händelser som denna sker. 

– Vissa känner samma sak. De som bor här i centrala Olofstorp känner samma sak, tror jag.

Filip är osäker på vad han tycker att man ska göra åt problemet, men säger att han skulle känna sig tryggare om det fanns lite mer övervakning i området. 

– Jag vet inte vad man ska göra, kanske ha lite mer övervakning. Jag skulle känna mig tryggare då, om det fanns kameror och så.

Precis börjat cykla själv

Filips mamma Matilda Ekerhed berättar att hon upplever att det blivit allt mer skadegörelse och småstölder i området, och tycker det är tråkigt att hennes son ska behöva känna sig otrygg.

– Jag tänker att det är när han cyklar hem från innebandyträningen som han känner såhär, och det är inte speciellt långt, men det är tråkigt att man ska känna sig otrygg den lilla sträckan, sen finns det de som har längre hem, säger Matilda Ekerhed. 

Hon berättar att Filip precis börjat röra sig själv ute och hon förstår att det är svårt att alltid täcka upp med kvällspatrullerande vuxna eller liknande för att öka tryggheten. 

– Man ska inte behöva känna sig otrygg när man precis börjat ta sig från A till B själv. Jag tycker det var en bra idé att han ville skicka in och berätta om sin åsikt, säger Matilda Ekerhed. 

Mest läst