Ficktjuvar gav sig på polis

ANNONS
|

När en fickstöld hamnade på polisen Pierre Hautaus bord började han söka i systemen - och hittade flera fickstölder som skett på exakt samma sätt. Alla ärendena hade lagts ner.

– Jag återupptog allihop och hörde målsäganden igen, säger Pierre Hautau som jobbar på kriminalpolisens ungdomsutredning.

Det rör sig om en grupp män i varierande åldrar som turas om att gå fram till personer på stan.

– En eller flera kommer fram och börjar lattja. De är glada, kramar om dig, skakar hand länge. I flera av fallen har de börjat prata fotboll på knagglig engelska och visat fotbollstrix med benen. Sen, helt plötsligt, går en av dem eller alla därifrån. Då har de tagit mobilen, säger Pierre Hautau.

ANNONS

Han blev själv offer för ligan i helgen, när han och en kollega var på väg hem från jobbet tidigt på morgonen, klädda i civila kläder.

– Då mötte jag två av dem och de gjorde exakt samma grej. Jag stod på helspänn och märkte då att de började ta på mina fickor. När de märkte att det inte var någon idé så gick de därifrån.

Pierre Hautau och hans kollega ringde efter en polispatrull och sprang efter. Till slut hittades de två männen på McDonalds, där de greps och därefter blev anhållna.

På onsdagsmorgonen gjorde polisen en husrannsakan hos två andra män, i en lägenhet i Mölndal.

– Vi hittade intressanta saker kan man säga, men inget som kan härleda dem till de här brotten. De har nog lämnat över mobilerna till någon annan som sålt dem vidare, säger Pierre Hautau.

De två männen, båda i 17-årsåldern, hämtades in till förhör men släpptes senare på eftermiddagen.

– Vi har uppgifter på att flera andra har lämnat landet, säger Pierre Hautau.

Alla stölderna har skett de senaste veckorna. Tre stölder skedde exempelvis natten till den 26 februari, med en halvtimmes mellanrum.

– De rör sig i citykärnan. Vallgatan, Kungsportsplatsen och Östra Hamngatan till exempel, säger Pierre Hautau.

ANNONS

Och han har hittat stora likheter med fickstölder i andra delar av Norden.

– Det har funnits liknande fall i Danmark i slutet på förra året. Och jag vet en kille som blivit bestulen på samma sätt i Oslo, säger Pierre Hautau.

Hur ska man skydda sig mot ligan?

– Var på helspänn om någon går fram och kramar dig till exempel. Normalt gör ju ingen så. Håll dem på avstånd. Och memorera utseende och signalement, så att vi kan skicka ut patruller och leta. En målsägande tog till och med kort på en av dem med sin mobilkamera och det har varit till stor hjälp, säger Pierre Hautau.

Han påpekar att männen inte är aggressiva, att de helt enkelt går sin väg om de märker att de inte lyckas. Men att skydda sin mobiltelefon är inte helt lätt.

– En man la handen på fickan där han hade plånboken när de kom fram, men de lyckades ändå ta hans mobil ur framfickan på hans jacka utan att han märkte något. De är otroligt duktiga, säger Pierre Hautau.

ANNONS