Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

_ASV2116.jpg
Sleiman Obeid Ibrahim fick vänta på akutmottagningen i 21 timmar innan han fick hjälp. Bild: Anna Svanberg

Fick vänta på akuten – i nästan ett dygn

Sleiman Obeid Ibrahim, 51, från Göteborg kom in till akutmottagningen i Mölndal vid 18-tiden på tisdagen. Där blev han sittande – i 21 timmar.
– Jag vet att man måste prioritera så att fem eller tio personer går före. Men detta kan inte vara normalt, säger han.

Ryggen skadade han på jobbet för ett par år sedan och efter flera operationer har Sleiman Obeid Ibrahim fått lära sig att leva med smärtan. Men ibland tar den överhanden och även om han helst undviker att åka till akutmottagningen på Mölndals sjukhus så var det något han var tvungen att göra vid 18-tiden på tisdagskvällen.

– Smärtan var obehaglig. Men det är inte första gången jag är på akuten och jag vet att man kan bli sittande där i sex eller sju timmar medan man väntar på röntgen eller något sådant, säger han.

Men vid de tillfällena har han också fått återkoppling från läkaren under tiden som han suttit och väntat. Den här gången var det dock annorlunda och det var fler än han som blev sittande i väntrummet utan att få hjälp.

Personalen blev chockad

Han uppger att han gick fram och ifrågasatte varför han inte fick prata med någon läkare men fick då ingen närmare förklaring. När natt blev till dag började tålamodet tryta.

– Det var en ur personalen som gick hem vid midnatt och när hon kom tillbaka i dag (onsdag) blev hon helt chockad och bara sa: "Va? Är du kvar?", berättar Sleiman.

Han bad om att få prata med sjukhusets chef men fick inget gehör. På onsdagseftermiddagen fick han nog.

– Då började jag gapa lite och det är inget jag brukar göra, det är inte rätt mot personalen. Men när man har smärta klarar man inte att sitta hur länge som helst.

Först vid 15-tiden fick han träffa en läkare som efter en snabb undersökning skickade hem honom med smärtstillande tabletter och en remiss till en expert på Sahlgrenska.

– Jag vet att man måste prioritera så att fem eller tio personer går före. Men detta kan inte vara normalt, att man ska behöva sitta där så länge, säger han.

Ovanligt många patienter

Jerker Persson, verksamhetschef på Mölndals sjukhus, vill inte kommentera enskilda fall men uppger att man haft ovanligt många patienter på akutmottagningen de senaste dagarna.

Bakomliggande orsak är vädret som med snö och is orsakat många fallolyckor, menar Persson.

– Det var "all time high" och ett tag hade vi 60 patienter som väntade på ortopedisk hjälp, säger han.

Men 21 timmar kan inte vara rimligt att vänta?

– Det är inte så att man tar en kölapp och sen blir det ens tur utan man prioriterar utifrån medicinsk allvarlighetsgrad och sen när det gått en tid gör man en ny bedömning. Sen beror det på vilken skada. Nu var det lång väntetid till ortopedin men om man hade kommit in med en hjärtinfarkt eller liknande hade man inte behövt vänta så länge, säger Jerker Persson.

Han uppger även att ett genomsnittligt besök på akutmottagningen ligger på fyra timmar.

– Lång väntetid är aldrig önskvärt men när det är hårt tryck blir vi begränsade när det kommer till lokaler, sjuksköterskor och annat.

Mest läst