Fick bensin i brevlådan: "Han ville döda oss"

Han åtalas för att ha satt eld på sju hem i en hämndaktion mot personer knutna till Familjebostäder. I den fortsatta förhandlingen mot den anklagade 51-åringen vittnade ett av offren. – Han måste ha vetat att vi fanns därinne men han fortsatte hälla. Han ville inte skrämmas. Han ville döda, säger han.

ANNONS
|

Det var den fastighetsförvaltare som utsattes för den sista av de sju brandattackerna.

Han fick bensin inhällt genom brevlådan.

– En beredskapskollega ringde och väckte mig med anledning av en av de tidigare bränderna. Om så inte skett hade både jag och min dotter brunnit inne, förklarade mannen.

"Fortsatte hälla"

Han lyckades med en skumsläckare begränsa skadorna i lägenheten.

– När bensinen började rinna in, skrek jag och sparkade på dörren. Han hörde det. Han måste ha vetat att vi fanns därinne. Han fortsatte hälla. Han ville inte skrämmas. Han ville döda, hävdade förvaltaren.

Dottern tillade:

– Vi är så glada att vi lever. Det är läskigt att tänka på att han kunde ha dödat mig, jag är ju en helt okänd person som inte har någonting alls med detta att göra.

ANNONS

Sms om mordbrand

Per-Henrik Hartmann, bolagets högste chef, fick därefter ge sin version av det inträffade.

- Jag vaknade till av ett sms från en nära medarbetare. Det stod "mordbrand hos oss". Precis när jag läste detta såg jag en person utanför huset. Jag kände en koppling mellan det ena och det andra.

Hartmann berättade vidare att han gått ut för att konfrontera mannen som då var i färd med att hälla ut bensin på fyra platser utefter husfasaden.

- Jag skrek "vad i helvete håller du på med?". Jag ropade till min fru "ring polisen, vi har en galning här utanför".

Fruktade för sitt liv

Familjebostäders vd hävdar att gärningsmannen skvätte brännbar vätska på hans t-shirt, något som den tekniska undersökningen dock inte ger något stöd för.

- Han sade "nu ska du få se" och jag fick bensin påmin tröja. Jag fruktade för mitt liv. Mannen var oerhört bestämd, han skulle orsaka skada, sa Hartmann inför rätten.

Bolagschefen fortsatte:

- Jag tänkte "händer detta? Är det verkligt?" Jodå, jag står här och en person går runt och tänder eld.

Hartman rusade in, låste dörren och väckte de fyra ungdomarna i familjen.

När alla var samlade i den rökfyllda fastigheten kände Hartman att de var tillräckligt många för att kunna övermanna mordbrännaren.De gick ut, men då hade 51-åringen redan försvunnit.

ANNONS

Ville bara skada

Den åtalade 51-åringen fick sedan en serie frågor om syftet med attentatsserien och vidhöll att det iscensatts endast för att skrämma och varna, inte för att skada.

- Men här har jag hört målsägande efter målsägande och själv börjat ifrågasätta saker jag gjort, vad jag ställt till med. Jag har nog inte riktigt förstått omfattningen av det hela, sade mannen bland annat.

ANNONS