Fiaskohus från Kina i Göteborg

Modulhusen för studenter blev ett fiasko i Lund. Nu uppförs samma typ av hus i Göteborg – hitskeppade från Kina och byggda under oklara arbetsförhållanden.

ANNONS
|

Väggar som lossnar. Havererande balkongdörrar. Sprickor, läckor, fuktskador. De kinesiskt byggda studenthusen i Lund och Upplands Väsby hann knappt levereras under 2012 innan problemen började. Lägenheterna var kalla på vintern och mindre i verkligheten än på papperet.

Tre år senare är problemen inte lösta enligt Sara van Lunteren, som är avdelningschef på LU accommodation i Lund.

– Det läcker fortfarande in vatten, det uppstår skador i badrummen. Många garantiåtgärder är ännu inte åtgärdade. Vi är vana vid fastighetsägare som vet vad de håller på med, som tar ett långsiktigt ansvar. Men det gör inte Prime living och deras underleverantör. Vi vet inte riktigt var vi har dem, säger hon.

ANNONS

Nu är Prime living på frammarsch i Göteborg. 208 moduler har satts upp i Tynnered och ytterligare 336 moduler ska monteras vid Ramberget. Att företagets leveranser kantats av problem var inget som Göteborgs stad kände till när de tecknade avtal med Prime living i ett försök att lösa bostadsbristen för studenter.

– Nej, det är inget vi varit medvetna om. Men vi ställer krav i samband med bygglov på kvalitet som de måste leva upp till, säger Lena Lundblad som är chef för strategisk planering på kommunens fastighetskontor.

Det största problemet med husen är enligt Sara van Lunteren inte att de kom med skavanker, utan att det fortfarande saknas reservdelar när något ska lagas.

– Om man bygger långt bort och saker byts ut, måste det finnas reservdelar på plats. De försöker nog hitta leverantörer i Sverige, men det har visst inte funkat, säger hon.

Men Prime livings vd Jan Servera tycker att problemen i Lund och Upplands Väsby är en utagerad fråga. Husen som Göteborg får är mycket bättre och kommer inte alls att leda till samma bekymmer enligt honom.

– I dag är det en helt annan nivå och det som hände i Lund, det var saker som skedde vid leverans. Vi har lagt ner energi på att förbättra husen i Lund. Om du går in i lägenheterna på Beryllgatan, kan jag lova att du blir nöjd, säger han.

ANNONS

Modulhusen produceras enligt honom i staden Foshan som ligger i den kinesiska provinsen Guandong. De byggs i stål och betong efter samma mått som en container – något som gör dem enkla att stapla på varandra när de fraktas till Sverige med båt. Jan Servera tycker det är miljövänligare att producera i Kina än i Sverige.

– På ett vanligt svenskt bygge, har du leveranser som sker dagligen från olika ställen i Europa. Där vi bygger i Kina, finns alla insatsvaror vi behöver inom en tiokilometersradie. Stål är dessutom återvinningsbart, säger han.

Några uträkningar kring hur mycket utsläpp det innebär att frakta ett hus från Kina har hans företag dock inte gjort. Inte heller kan Jan Servera förtydliga under vilka arbetsförhållanden och för vilka löner som husen produceras av kinesiska arbetare. Han menar att det heller inte är Prime livings ansvar att hålla koll på lönerna.

– Vi kan inte gå in och styra lönerna i Kina, det kan varken du eller jag göra. I så fall får man väl ha embargo mot Kina, säger han.

Det svaret lämnar Amnesty internationals talesperson Kathleen McCaughey förfärad. Hon hänvisar till principer som ett enhälligt FN röstade fram 2011. Enligt de principerna, har företag ansvar för att varor tillverkas under skäliga villkor, även hos underleverantörer.

ANNONS

– Om man inte har koll, får man skaffa sig det. Kina är ett högriskland att verka i eftersom vanliga fackföreningar är förbjudna, redan det är en varningsklocka. Det kanske är jättebra förhållanden på fabriken i fråga, men det duger inte att inte ens veta, säger hon.

ANNONS