Festfixare tillkallade polis - dömdes för svart alkoholförsäljning

Festfixarna tänkte sig ett par hundra gäster. Efter inbjudan på Facebook var 10 000 intresserade. Arrangörerna själv tillkallade polis för att undvika kaos. Det blev dyrbart för dom.

ANNONS
|

Under våren 2016 annonserades ett större event ut på sociala medier. Även i en dagstidning förekom en artikel. Trion som låg bakom tillställningen hade initialt kalkylerat med 300-400 besökande. Biljetter såldes genom den etablerade sajten Tickster. I och med att publiciteten ökade, hade antalet partysugna på Facebookgruppen plötsligt växt till över 10000 medlemmar.

Blev orolig och ringde polis

En av festfixarna – som hade viss erfarenhet av ordna fester för ungdomar – fick kalla fötter och ringde polisen, som under den aktuella eftermiddagen åkte ut till den hyrda klubblokalen i Majorna för att göra en kontroll. Patrullen på plats kunde konstatera att lokalen knappast rymde mer än runt 150 personer. Polismännen gjorde också en del andra observationer. Dessa rapporterades snabbt vidare till kollegor inom sektionen som arbetar med bevakningen av krogarna och Göteborgs uteliv.

ANNONS

Gemensam razzia

Klockan 22.00 på kvällen slog polis, medarbetare vid kommunens tillståndsenhet och räddningstjänsten till mot det som i utredningen beskrivs som "så kallad svartklubb". I den stora myndighetsgemensamma insatsen beslagtogs cirka 300 burkar öl. Dessutom påträffades vin och cider. Det var drycker som två av festfixarna varit nere Tyskland och köpt. Enligt polisen saknades tre tillstånd: • Dels för att anordna danstillställningen. • Dels för att inneha alkohol i syfte att avyttra den. • Dels för själva den aktiva försäljningen.

Ett slutet sällskap

De åtalade hävdade, under den nyligen genomförda rättegången, att evenemanget inte var offentligt utan riktat sig till ett slutet sällskap inom en förening. Det är dock en uppfattning som tingsrätten inte alls delar. Kostnaden för de tre inblandade blir i stället villkorligt dom och vardera 3000 kronor i dagsböter. De fälls till ansvar för brott mot ordningslagen, för olovligt innehav av alkoholdrycker och för olovlig försäljning. Den ene festfixaren har förtroendeuppdrag inom Socialdemokraterna och var tidigare engagerad inom studentkårer vid Göteborgs Universitet. - Jag kommer att avsluta mina åtaganden inom partiet inom kort. När det gäller domen måste jag diskutera med min advokat om vi ska överklaga eller inte, säger mannen till GP.

ANNONS