Under 2017 togs totalt 8 420 personer – varav 610 kvinnor – in på anstalt. Tillgreppsbrott (28 procent) och narkotikabrott (26 procent) var huvudbrott för de dömda kvinnorna. Här kvinnoanstalten Sagsjön.
Under 2017 togs totalt 8 420 personer – varav 610 kvinnor – in på anstalt. Tillgreppsbrott (28 procent) och narkotikabrott (26 procent) var huvudbrott för de dömda kvinnorna. Här kvinnoanstalten Sagsjön. Bild: Kriminalvården

Fem gånger fler män än kvinnor döms för brott

Kvinnor döms för mycket färre, och ofta mindre grova, brott än män. Kvinnor utgör inte ens en tiondel av de som sitter i svenska fängelser.

ANNONS
|

Ungefär 4 000 personer är i dag intagna på någon av Sveriges anstalter. Av dem är bara drygt sex procent – eller runt 250 personer – kvinnor.

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) åtalas män för mer än fem gånger fler brott än kvinnor. Beroende på brottskategori är siffran än högre – exempelvis åtalas män för:

• 14,2 gånger fler mord än kvinnor.

• 14,9 gånger fler fall av grov misshandel än kvinnor.

• 25,9 gånger fler rån än kvinnor.

• 200 gånger fler fall av sexualbrott än kvinnor.

– För till exempel våldtäkt döms ytterst få kvinnor. Rån kommer också väldigt långt ner, säger Jenny Yourstone som är doktor i psykologi och har studerat kvinnor och kriminalitet sedan 2003.

ANNONS

Hon har tidigare jobbat inom Kriminalvården, men verkar numera på Center mot våldsbejakande extremism.

LÄS MER:Kvinnofängelset bygger ut och blir säkrare

Mäns brott grövre

Hon berättar att det dock finns ett fåtal brott som kvinnor döms för i ungefär samma utsträckning som män – däribland egenmäktighet med barn, som ofta rör vårdnadstvister, och missbruk av urkund. Till exempel förfalska identitetskort eller signaturer.

Även när det gäller exempelvis snatteri och stöld är siffrorna något jämnare.

– Det som är utmärkande är att kvinnors brottslighet är samlat inom ett fåtal brottstyper. Mäns brottsmönster är mer differentierade och grövre. Om man tittar på partnervåld är det ganska lika när rör sig om en örfil hit eller dit. Men tittar man på vart skadorna är värst och om man har behövt söka vård så börjar könsskillnaderna synas.

Jenny Yourstone säger att det kan finnas ett mörkertal vad gäller kvinnors sexualbrott bland annat på grund av att det kan anses vara tabubelagt att anmäla. Även för hedersrelaterade våldsbrott finns ofta kvinnor med till högre utsträckning än vad domar gör gällande.

– Kvinnorna har en roll i det också även om det ofta är en man som utför brottet. Det finns fall där kvinnor varit i allra högsta grad varit delaktiga i brottet och planerat långt innan och i allra högsta grad har motiv för det. Även det är ganska outforskade områden. Ofta förekommer kvinnor i förundersökningsstadiet, men det går inte att bevisa hela vägen, säger Jenny Yourstone.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS