Fem åtalas för huliganupplopp på Avenyn

Fem misstänkta fotbollshuliganer åtalas för bland annat våldsamt upplopp i samband ett fotbollsderby mellan IFK Göteborg och Gais i futsal i januari 2016. Männen misstänks bland annat för att ha skjutit raketer och kastat knallskott och bengaliska eldar från en spårvagn längs Avenyn.

ANNONS
|

Enligt stämningsansökan mot männen som lämnats in till Göteborgs tingsrätt misstänks de för att bland annat ha ryckt i handbromsen på en spårvagn och forcerat dörrarna på vagnen och kastat knallskott och skjutit raketer mot polisen, andra supportrar och allmänheten.

Händelsen inträffade i en spårvagn längs Avenyn i Göteborg den 7 januari 2016 i samband med att IFK Göteborg och Gais skulle mötas i en match i futsal, inomhusfotboll, i Lisebergshallen.

Enligt polisen åkte ett av lagens supportrar i spårvagnen mot arenan när den passerade Valand på Avenyndär motståndarsupportrar hade samlats.

En polisman som var ombord på vagnen berättar i förhör att hanbad spårvagnsföraren att inte stanna utanför Valand för att undvika konfrontation mellan grupperingarna. När vagnen inte stannade misstänks en av de åtalade männen ha ryckt i en nödbroms. Poliserna vid platsen försökte då i tumultet som uppstod att förhindra supportrar på vagnen från att ta sig av den och motståndarsupportrar för att ta sigin i den.

ANNONS

Samtidigt sköts och kastades olika föremål som raketer och knallskott mellan grupperingarna.

Under våldsamheterna träffades bland annat en polisman av ett föremål i ögat så att han började blöda kraftigt och fick åka till sjukhus.

En av de misstänkta huliganerna åtalas också för våld som tjänsteman då han misstänks ha utdelat slag mot en polisman vid platsen och försökt förhindra polisen från att ingripa.

De misstänkta männen är födda mellan 1987 och 1995.

Tre även männen åtalas också för "brott om lagen om förbud mot maskering i vissa fall" efter att de enligt åtalet delvis täckte sina ansikten samtidigt som de uppträdde störande och utgjorde en fara för allmänheten.

1 200 supportrar missade matchen

Två av männen har enligt stämningsansökan också utrustat sig med tandskydd och sökt konfrontation med motståndarsupportrar.

Våldsamheterna runt derbyt gjorde att IFK Göteborg valde att stänga insläppet till samtliga sektioner till matchen som spelades i Lisebergshallen.

LÄS OCKSÅ:1 200 supportrar utestängda från futsalderbyt

Något som gjorde att det slutsålda derbyt spelades inför endast 200 åskådare istället för närmare 1 400 åskådare som arenan hade kunnat ta in.

– Det är otroligt tråkigt att en liten klick ska förstöra för den stora massan som sett fram emot detta. Men vi måste bryta inflödet helt när polisen säger att säkerheten inte är garanterad, berättade Martin Norén, ordförande IFK Göteborg Futsal som arrangeradematchen, efter oroligheterna.

ANNONS

Beslutet togs efter att polisen befarade att bråken runt matchen kunde fortsätta och eskalera inne i Lisebergshallen.

– Vi befarade att de som bråkade skulle röra sig mot arrangemanget och fortsätta bråket inne på arenan. Och att det till och med kanske skulle eskalera, berättadeMartin Norén i samband med fotbollsderbyt i januari 2016.

De misstänkta huliganerna nekar samtliga till brott.I polisens bevisning mot männen finns bland annat filmer och bilder från övervakningskameror i spårvagnen som de åkte i.

Bortsett från att svara "ja" eller "nej" på någon enstaka fråga svarar de misstänkta "inga kommenterar" på polisens frågor i de förhör som hölls efter det våldsamma upploppet.

ANNONS