Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

stream-binary
Nu blir det dyrare att parkera fel i Göteborg. Bilden från parkeringen på Saltholmen är taget in ett annat sammanhang. Bild: Extra wide, Tall, Wide, Square, Jonas Lindstedt

Felparkeringsavgifterna höjs – för första gången på 13 år

Det ska bli dyrare att parkera fel i Göteborg. Det högsta bötesbeloppet höjs från 900 till 1 100 kronor.

Frågan om vad det ska kosta att parkera fel i staden vållade – något oväntat – den längsta och mest intensiva debatten på kommunfullmäktige på torsdagskvällen.

Moderaterna ställde sig tillsammans med Kristdemokraterna, Vägvalet och de tre SD-ledmöter som fortfarande tillhör partiet bakom ett förslag om att anpassa taxan till samma nivå som i dag finns i grannkommunerna Partille och Mölndal.

Det skulle inneburit en sänkning av den högsta nivån från 900 till 800 kronor.

Billigare än att missa att stämpla

Axel Josefson (M) sa i debatten att han inte alls såg något behov av att höja taxorna.

– Avsikten är väl att få ordning och reda? Det är inte så att felparkeringarna ökat. De flesta vill göra rätt för sig sa han.

Miljöpartiets Ulf Kamne argumenterade å andra sidan för att felparkeringsavgifterna borde höjas mer än det förslag som låg på bordet.

– Om man missar att stämpla på spårvagnen så kostar det 1 200 kronor i straffavgift. Om man parkerar framför en brandkårsutryckning så kostar det 1 100 kronor efter den höjning vi nu gör, sa han.

Har inte höjts på 13 år

Socialdemokraternas trafikkommunalråd Shahbaz Khan konstaterade att det var på tiden att se över p-avgiftstaxan eftersom den inte justerats på 13 år.

– Vi borde reglera den oftare. I dag är vi billigast av storstäderna och billigare än Kungälv.

Med röstsiffrorna 41-33 ställde sig kommunfullmäktige bakom förslaget om en höjning. Det innebär att de nya taxorna blir 1 100 kronor i böter för trafikfarliga felparkeringar, 850 kronor för trafikstörande parkeringar och 600 kronor för mindre trafikstörande parkeringar eller parkering utan giltig biljett.

Mest läst