Farliga läkemedel stulna på Sahlgrenska

Flera läkemedel har stulits på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vid felaktig användning kan de orsaka livsfara.

ANNONS
|

På måndagseftermiddagen slog Sahlgrenska larm om att en mindre mängd farliga läkemedel hade stulit från hematologens mottagning. Samtidigt stals två av mottagningens bärbara datorer.

Lars Möllgård är sektionschef vid medicinmottagningen där hematologen ingår.

– Det är olustigt att den verksamhet man arbetar i utsätts för inbrott. Mottagningen var ju låst och hur detta kunde hända får vår utredning utvisa, säger han.

På hematologen behandlas patienter för blodsjukdomar som exempelvis leukemi. Stölden, som inträffade någon gång mellan den 10 och 11 maj, är polisanmäld och upptäcktes av personalen på fredagsmorgonen.

Flera olika mediciner stulna

Bland de stulna medicinerna finns bland annat det muskelavslappnande läkemedlet celokurin, det lugnande preparatet midazolam, stresshormonet adrenalin och amiodaron som används mot oregelbunden hjärtrytm.

ANNONS

Läkemedlen kan vid felaktig användning orsaka livsfara.

– Vi uppmanar de som har information eller kommer i kontakt med läkemedlen att kontakta Polisen eller sjukhuset, säger Per-Ove Stotzer, verksamhetschef på Medicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Majoriteten av medicinerna förvaras i ett låst medicinrum men de aktuella medicinerna som stals fanns på den akutvagn med mediciner som alltid måste finnas snabbt till hands utanför rummet.

– Vi har tydliga säkerhetsrutiner för att förhindra läkemedelsstölder och enheten var låst så vi utreder nu hur stölden ändå kunde inträffa, säger Per-Ove Stotzer.

ANNONS