Smällen vållade svåra skador på de båda männen och stor förödelse på mackbyggnaden.
Smällen vållade svåra skador på de båda männen och stor förödelse på mackbyggnaden.

Far och son i explosion

ANNONS
|

Försöket slutade med en explosion där den 24-årige sonen förlorade sitt ena underben och hans 49-årige pappa miste ett finger.

Far och son körde med en dieseldriven Hollands-registrerad dragbil till ett långtradarsläp in på fordonsgasmacken på Kruthusgatan i Göteborg på fredagskvällen.

–Vi tänkte fylla på en gasbehållare till ett mobilt kök, berättar de i förhören med polisen på Sahlgrenska sjukhuset under lördagen.

Först på olycksplatsen på fredagskvällen var några män som arbetade med att städa och tanka bussar alldeles intill. De drog de båda männen ett stycke från macken och larmade ambulans.

ANNONS

- Vi var där på mindre än en minut, säger Mustafa Delen. Det var bara en explosion, ingen brand. Den ene mannen blev av med benet ett stycke under knäet. Hans sko delades i två halvor.

Enligt pumpens räkneverk gjorde männen ett första försök klockan 20.08, det andra fyra minuter senare och då kom den kraftiga explosionen.

Glasrutor gick sönder och plåtarna på gaspumpen trycktes in, medan utrustningen inne i pumpen klarade sig intakt. På marken låg rester av den söndervridna gasoltuben spridda över ett stort område.

–Det finns inget fel i gassystemet, säger Bo Ramberg, vd för Fordonsgas, som driver tankstället vid Kruthusgatan.

Polisens undersökning gav samma resultat. Olyckan, säger polisen, tycks bero på felaktig och otillåten hantering.

Trots varningstext på många språk på pumpstationen har letterna försökt tanka gasolflaskan med fordonsgas, en livsfarlig uppgift då gasolflaskor tål maximalt 21 bar.

–Trycket i systemet är 200 bar och då blir tryckskillnaden så stor att det blir en sprängning, säger Bo Ramberg.

Männen borde över huvud taget inte ha kunnat få ut någon gas, eftersom det är helt olika munstycken på en gaspump och en gasoltub. Troligen har letterna haft en egen hemmagjord adapter.

ANNONS

Enligt Bo Ramberg var det efter en liknande olycka i Tyskland för sju–åtta år sedan som gasbranschen i Europa gjorde gemensam sak och försedde tankställena med anvisningsskyltar.

De två letterna kommer nu att tas om hand av åkeriet medan polisen fortsätter med förundersökningen.

–Det handlar om allmänfarlig vårdslöshet, säger polisens talesman Jan Strannegård.

ANNONS