Familjen är på flykt – från Göteborg

Familjen dödshotades och terroriserades av ett ungdomsgäng i Bergsjön. Nu har de tvingats fly och lever gömda. – Jag känner inte igen Göteborg längre, säger pappan Mohamed Dame till GP.

ANNONS
|

Vi möts på en ort någonstans i Sverige. Mohamed Dame kikar försiktigt ut genom fönstret bakom en gardin innan han släpper in oss.

–Förlåt, jag är lite extra försiktig. Vi har varit här i snart två veckor, ursäktar sig Mohamed Dame.

Hans söner, tre, sex och nio år gamla sitter framför en tv och spelar Fifa. Tv-spelet och två resväskor var allt familjen hann få med sig. Det här är andra gången Mohamed Dame har flyttsäger han.

–Jag och min bror kom till Sverige 1994 utan föräldrar. Vi flydde från krig i Somalia och kämpade för att skapa ett liv här. Nu tvingas jag fly från Göteborg och Bergsjön. Det känns helt sjukt. Att behöva fly runt i Sverige som en flykting. Det är det vi är nu. Vi har lämnat allt, säger Mohamed Dame.

ANNONS

Mohamed Dame bodde fram till för några veckor sen precis vid Rymdtorget. Där ska han ha terroriserats av ett ungdomsgäng. Mohamed Dane jobbar delvis som tolk men har också tidigare varit civilanställd inom polisen, där han hjälpt till med förhör och att skriva anmälningar. Något som varit känt i området och som även lett till att en del ungdomar trakasserat Mohamed Dame och hans familj, berättar han.

Upprinnelsen till trakasserierna ska ha varit en gång då Mohamed Dame sa till några ungdomar i hans trapphus att de inte kunde stå där och röka.

–Det här är killar som regelbundet åker fast för olika saker, vissa är dömda för misshandel och narkotikabrott. Jag pratade med en granne om detta. Enligt henne hade killarna pekat ut mig. De trodde att jag var den som anmälde dem. Det är därför de gett sig på mig, säger han.

Skrek: "Du är död!"

Han pekar särskilt ut en ung man som ledarfiguren för gänget. Mannen har flera gånger dömts för brott, bland annat till fängelse för grov misshandel. Men de som stått för majoriteten av trakasserierna ska ha varit andra i samma gäng.

–Första gången skulle jag till Ica och handla. En ung kille började ropa "jävla spanare" efter mig. Den gången låtsades jag som ingenting. Nästa gång de såg mig ute på torget skrek en av dem på somaliska, "Du är död! Du lever på gamla meriter", säger Mohamed Dame.

ANNONS

Även butiksägare i området talar om oroligheter vid Rymdtorget och Bergsjön.

Efter dödshotet slutade Mohamed använda den vanliga entrén och i stället gå in via garage- och källarentrén.

–En gång väntade de på mig i källaren. Jag hade precis parkerat bilen när jag såg dem. Det var ett gäng på runt tio personer. De stod och rökte, det var så mycket knark. Jag kunde inte lämna bilen av rädsla för att de skulle hoppa på mig. Jag var helt ensam där. Så jag satt kvar och väntade på att några andra grannar skulle dyka upp. Först då vågade jag lämna bilen och gå upp till min lägenhet. När de såg de andra grannarna försvann killarna.

Följde efter med pistol

Trots försök att undvika gängen, blev det så småningom allt mer hotfullt. Vid ett tillfälle i somras berättar Mohamed Dame om hur han varit och hämtat ut en biljett till sin fru. Han kom gående från biblioteket när han plötsligt såg en ung man på torget titta på honom och viska i en annan killes öra. Därefter började de gå efter honom.

–De skrek: "Stanna din jävel! Du är död!" Jag blev livrädd och sprang mot trapphuset och in i hissen. De kom efter mig. Minst en hade pistol på sig. Väl inne i lägenhet kände jag verkligen panik. Vad ska jag göra?

ANNONS

Mohamed Dame berättar att han och familjen inte lämnade lägenheten på flera dagar.

–Mina barn ville ut och leka. Men vi var fångar i vårt eget hem. Den enda gången jag tog ut dem var en gång klockan sju på morgonen, när jag visste att gänget inte var utanför, säger Mohamed Dame.

Efter händelsen flydde Mohamed och familjen med hjälp av en vän till en annan plats. Där bodde de i knappt två veckor innan de vågade återvända till lägenheten. Samma kväll som de återvänt hörde familjen plötsligt hur en eller flera personer stod utanför och sparkade på lägenhetsdörren.

–Mina barn blev jätterädda, min ena son var helt skräckslagen och gömde sig. Jag försökte lugna barnen och sa att det bara var ett spöke. Samtidigt var jag själv livrädd.

Mohamed Dames äldste son minns fortfarande händelsen tydligt.

–Det var läskigt. Jag var rädd, säger Mohamed Dames nioårige son.

Efter händelsen tog Mohamed Dame mod till sig och anmälde trakasserierna. Socialtjänsten hjälpte honom och familjen att fly till en hemlig plats. Det är där vi sitter nu.

I ett sovrum har familjen ställt ihop två sängar bredvid varandra. Det finns egentligen ett till sovrum men det står tomt.

ANNONS

–Barnen vågar inte sova ensamma längre. Alla sover bredvid varandra, säger Mohamed Dame.

Första gången Mohamed Dame flydde var från Somalia. Nu har han flyttfrån Göteborg.

Han säger att han att det är första gången hankänner fullkomlig maktlöshet. Dame har tidigare hållit föreläsningar för ungdomar i Bergsjön om hans uppväxt och försökt inspirera andra till att följa sina drömmar. Nu ger han en dyster bild av situationen i Göteborg.

–Polisen och socialen ska ha ett stort tack för all hjälp de gett oss. Men det jag ser i Bergsjön skrämmer mig. Små barn tvingas langa knark åt äldre killar, vuxna blir hotade. Och ingen vågar säga något. Tanken att fler barn ska behöva växa upp så gör mig så ledsen, säger Mohamed Dame.

Flera grannar rädda

Det är inte bara Mohamed Dame som beskriver ett allt hårdare klimat i Bergsjön och kring Rymdtorget. GP har varit i kontakt med flera grannar som vittnar om unga pojkar och män som skrämmer de boende i området. En granne ska ha fått smällare inkastad i sitt brevinkast och en annan berättar om hur ungdomar skjutit upp en raket på en grannes balkong som därefter fattat eld. De beskriver beväpnade ungdomar på torget som säljer droger öppet, småbarn som hotas till döds och en rädsla för att anmäla problemen till polis. Flera grannar säger att de tänker flytta därifrån.

ANNONS

–Jag söker ny lägenhet men har inte hittat något. Min fru vågar inte längre gå ut ensam, säger en av grannarna på Rymdtorget.

–Det har blivit värre de senaste åren. 14-åringar står och knarkar i vår trappuppgång. Det är många här som vill flytta. Många har redan gjort det, säger en annan granne.

Enligt polisens utredningsgrupp i Nordost har ärendet kring Mohamed Dames polisanmälan lagts ner; uppgifterna var för få för att gå vidare med. Man bekräftar samtidigt att det finns ett känt ungdomsgäng i Bergsjön som under lång tid skrämt upp invånarna.

–Det finns en grupp kända individer i Bergsjön som ställer till med mycket problem, säger David Centerwall på polisens utredningsgrupp.

Socialtjänsten i Östra Göteborg vill av sekretesskäl inte kommentera Mohamed Dames fall. Man säger dock att man i Östra Göteborg har i snitt fyra ärenden per år där man flyttar på individer eller familjer på grund av yttre hot.

–Det är ovanligt att vi får flytta individer på grund av yttre hot. Det som är mest vanligt är att vi får göra placeringar på grund av hot inom familjen, säger Birgitta Harberg, områdeschef på Individ- och familjeomsorgen i Östra Göteborg.

För familjen Dame väntar nu med största sannolikhet ett nytt liv på en ny ort. Den äldsta sonen på nio år ska snart börja i en helt ny skola men får redan förbereda sig på vissa förändringar. Som att inte kunna vara med i skolkatalogen till exempel.

ANNONS

–Barnen är förtvivlade. Min äldsta sons stora intresse var hans fotbollslag. Nu har han förlorat allt. Skolan, fotbollen, sina vänner, allt, säger Mohamed Dame och fortsätter:

–Rymdtorget och Bergsjön är förlorat. Och det är några få killar som har gjort det. Polisen känner till dem. Och massor av människor flyr därifrån. Vi kan inte ha ett samhälle där du är rädd för att gå ut och handla mjölk. Polisen, regeringen och framförallt föräldrarna måste göra något på allvar nu. Jag känner inte igen Göteborg längre, säger Mohamed Dame.

ANNONS