GP:s granskning visar att det finns en utbredd oro för att en del av de nya familjehemsföretagen tar betalt för mer vård än de erbjuder.
GP:s granskning visar att det finns en utbredd oro för att en del av de nya familjehemsföretagen tar betalt för mer vård än de erbjuder.

Familjehem tjänar miljoner - trots brister

Nya familjehemsföretag kan ta betalt för mer vård än de erbjuder. GP har tittat närmare på fyra företag där socialtjänsten sett allvarliga brister. Hittills i år har de fyra fakturerat skattebetalarna 10,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

I flyktingkrisens spår har behovet av familjehemsplaceringar för ensamkommande ökat. En uppsjö av privata aktörer har gett sig in på marknaden och en del av dem har dragit på sig allvarliga anmärkningar: Eftersom det inte krävs något tillstånd eller någon utbildning för att driva familjehemsvård kan direkt olämpliga familjehem anlitas. Det kan handla om familjehem som inte utreds som de ska, som tar emot fler barn än de borde och som låter de unga klara sig själva.

Fyra företag som har dragit på sig kritik är Pangea Familjehemsvård, Omsorgsinstitutet, NA Humanity och Ani Care. Trots detta har de anlitats flitigt i Göteborg. Från och med januari i år har dessa företag fakturerat Örgryte–Härlanda, Centrum, Majorna-Linné och Lundby på sammanlagt 10,5 miljoner kronor.

ANNONS

En placering genom de här företagen kostar kommunen 1900-3200 kronor per dygn. Priserna har trissats upp av till följd av att behovet har ökat. Tidigare låg kostnaden hos privata förmedlare på runt 1400 kronor uppåt, beroende på vilket stöd barnet behövde. En placering i egen regi kostar kommunen cirka 1000 kronor/dygn med administration och arvode inräknat, enligt en uträkning från 2014.

Att familjehemsvård kostar är i sin ordning. Men GP:s granskning visar att det finns en utbredd oro för att en del av de nya familjehemsföretagen tar betalt för mer vård än de erbjuder. Trots att de har få anställda tar de ut höga summor hos kommunerna.

Göteborgsföretaget Ani Cares vd uppger att de i dagsläget har nära 40 familjehem knutna till sig och runt fem anställda, några är timanställda. Personen som utreder familjehem ska vara socionom liksom familjehemskonsulenten.

Företaget fakturerar i normalfallen kommunen 55000-60000 kronor per månad och placerat barn. Av den summan ska familjehemmet få cirka 23 000 kronor i månaden. Resterande cirka 30 000 kronor går till företaget.

– Vi har stora kostnader för löner, administration och kringkostnader för familjerna som kommunen inte ersätter, säger vd:n och tillägger att hon själv tar ut en lön på 30 000 kronor.

ANNONS

Om alla fem anställda skulle tjäna 30 000 kronor per månad blir det dryga 200 000 kronor per månad med arbetsgivarutgift. På 40 placeringar blir det drygt en miljon kronor per månad över.

Nu har Östra Göteborg och Askim-Frölunda-Högsbo fryst sina betalningar till Ani Care. Östra Göteborg har bestämt sig för att avsluta samarbetet med företaget och kommer inte anlita dem mer, enligt Annika Hallberg från socialtjänsten i Östra Göteborg.

– Vi är inte nöjda med dem. De har inte leverat det de ska göra, en del av det rör omkostnader för det placerade barnet. Vi kommer att bestrida fakturor, säger hon.

I torsdags hade Renate Saul, enhetschef, vid barn- och ungdomsenheten i Askim-Frölunda -Högsbo, ett möte med Ani Cares företrädare. Enligt Renate Saul handlar det om rörig och otydlig fakturering, som till en del beror på okunskap. Från och med nästa månad har Ani Care därför anlitat en redovisningskonsulent.

– Vad vi har sett har barnen haft det bra i familjerna som Ani Care förmedlat, säger Renate Saul, enhetschef i stadsdelen.

Läs också: Förening larmar om familjehem

Majorna-Linné har bland annat använt sig av det Eskilstunabaserade företaget Pangea/Pangelius. Ankie Widén, enhetschef för barn-ungdom, berättar att samarbetet med företaget nu sagts upp.

ANNONS

– Vi är inte alls nöjda med dem. Det är geschäft, helt enkelt, säger hon och syftar på fler företag än Pangea.

– Vi hann inte med det vi skulle när vi fick så många barn att placera. Prio blev att se till att de fick tak över huvudet. Men vi vet att vi brustit och det har vi Lex Sarah-anmält.

Fyra av de totalt fem ensamkommande som fått familjehem via Pangea/Pangelius är nu omplacerade. Den femte ska vara kvar i familjehemmet, som övergår i socialtjänsten regi.

Pangelius familjehemsvård registrerades förra året. När SvD granskade ett av deras familjehem framkom bland annat att minst fem barn placerades hos samma familjepappa, trots att han hade stora skulder.

Företaget hör till dem som tar mest betalt för sina tjänster och fakturerar socialtjästen på runt 80 000 kronor per månad och barn. Familjehemmen får runt 23 000 kronor i månaden i ersättning och arvode.

GP har vid ett flertal tillfällen sökt ledningen för Pangea/Pangelius, som lovat svara på frågor men inte återkommit.

Omsorgsinstitutet startade våren 2015. Just nu har företaget 15 familjehem runt om i landet, enligt familjehemskonsulenten som också sitter i företagets styrelse.

När GP ringer företaget uppger de att familjehemmen får runt 23 000 kronor i månaden. Enligt de fakturor som GP tagit del av kostar en placering genom företaget 80 600 kronor i månaden. Familjehemskonsulenten försvarar prissättningen.

ANNONS

– Det är efterfrågan som bestämmer priset och det här är priset vi erbjuder dem. Vi påtvingar ju ingen kommun att betala ett visst belopp.

Pengarna används i verksamheten, menar hon.

– Man placerar inte bara ett barn och låter det gå runt. Det arbetet kostar.

Enligt socialtjänsten har det förekommit att familjehem inte fått någon ersättning från företaget. Ett barn ska ha varit placerat hos en familjeförälder som inte bodde på adressen. De här uppgifterna tillbakavisas av företaget.

Örgryte-Härlanda har fått fakturor på närmare 1,8 miljoner kronor från Omsorgsinstitutet bara i år. Camilla Oit, på socialkontoret i Örgryte-Härlanda, säger att de nystartade familjehemsföretagen sällan har samma kunskap om vad socialtjänsten förväntar sig av en placering som de etablerade företagen. Det innebär merarbete för socialtjänsten som måste ägna tid åt att omplacera.

– Det uppstår svårigheter när företag har rekryterat familjehem för snabbt och vi inte är nöjda med kvaliteten på hemmet eller på den handledning som konsulenten ska ge.

GP har tidigare rapporterat om NA Humanity. Då gällde det en placering som blev anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, av en socialsekreterare i Borås. Företagets ägare erkänner hon att hon missade bristerna i hemmet, men menar att det tog tid även för socialtjänsten att inse att familjehemmet var olämpligt. Enligt IVO-anmälan bodde inte familjehemsföräldrarna i lägenheten, utan kom förbi då och då och lämnade mat.

ANNONS

NA Humanity har bara två anställa, varav vd:n är den som ansvarar för familjehemsutredningen.

Du är den enda med utbildning i företaget. Hinner du med att göra ordentliga utredningar?

– Ja, jag hinner med. Visst det var kanske mycket i början.

Men en socialsekreterare som vill vara anonym uppger att företaget har brustit i en annan utredning.

– Jag ska säga dig att det är socialtjänsten som accepterar familjehem som inte är helt utredda. De hade bråttom i höstas och då hade de inte tid att besöka familjerna själva, svarar hon.

Företaget har i dag runt 18 familjehem. Efter Ivo-anmälan sa Borås kommun upp samarbetet med NA Humanity, enligt Catharina Roos, enhetschef för individ- och familjeomsorg asyl.

Läs i morgon: De oseriösa familjehemsföretagen slår undan benen för kommunens rekrytering.

Vet du mer? Hör gärna av er med tips till Elinor Strand: elinor.strand@gp.se och Evalis Björk: evalis.bjork@gp.se

Fakta: Ersättning

Ytterst är det kommunen som har placeringsansvaret i familjehem. De måste utreda och bedöma familjehemmet samt avgöra lämpligheten i att familjen tar emot barn.

Familjehem ersätts ekonomiskt antingen direkt av socialtjänsten eller via privata företag.

Göteborgs kommun följer SKL:s riktlinjer för ersättning till familjehem. Det betyder 7 000 – 12 900 kronor per månad och barn i beskattningsbar inkomst. Dessutom tillkommer en omkostnadsersättning, för mat och kläder för barnet, på 4000-6300 kronor per månad.

De privata företagen fakturerar kommun. I fakturan ingår ersättning till familjehemmen, förmedlingstjänsten, med handledning och konsultering.

Kommuner får ersättning från Migrationsverket för omkostnader för ensamkommande flyktingbarn som anvisats till kommunen.

ANNONS