Fackförbunden dömer ut stadsdelens sparkrav

Tre fackförbund varnar för att sparkraven på Norra Hisingen riskerar att göra arbetsmiljön inom äldreomsorg och hemtjänst ohållbar. Samtidigt riskerar omorganisationen av fritidsgårdarna leda till en katastrof.
– Då ser vi större risker för skjutningar och att gängkriminaliteten växer igen, säger Kristina Ramstedt, ordförande för Vision, Norra Hisingen.

ANNONS
|

Det var i slutet av september som Norra Hisingens stadsdelsnämnd klubbade årets tredje åtgärdspaket som ska täppa till det växande hålet i budgeten, bland annat genom besparingar inom hemtjänst och äldreomsorg.

Inför politikernas beslut dömde företrädare från fackförbunden Saco, Vision och Kommunal ut åtgärdspaketet i ett gemensamt yttrande. Företrädarna ifrågasätter hur stadsdelen ska klara sitt uppdrag. De ser stora risker för en ohållbar arbetsmiljö och i förlängningen en risk att verksamheten tappar kunskap, då medarbetarna riskerar att bli sjukskrivna eller säga upp sig.

– Den fasta personalen går redan på knäna, men snart finns inga knän kvar, säger Kristina Ramstedt, ordförande för Vision, Norra Hisingen.

ANNONS

I förlängningen drabbas medborgarna, enligt Kristina Ramstedt.

Inte förankrat

Hon säger att åtgärderna inte är förankrade.

– När det är såhär grova neddragningar finns det inte att vi skulle ställa oss bakom det. Vi ser att detta kommer påverka medarbetarna, både på chefsnivå och nedåt i ledet.

Fackförbunden ifrågasätter också den faktiska ekonomiska besparingseffekten när timanställningarna ska öka samtidigt som förvaltningen har påtalat hur svårt det är att få tag på tillräckligt många timvikarier. De menar att förvaltningen inte har presenterat hur detta ska gå till och ser även en risk att redan anställda slutar och att det skulle kosta mer att rekrytera nya medarbetare än vad förvaltningen hoppas spara.

LÄS MER:Efter stadsdelens tunga sparkrav: Fritidsgårdarna näst på tur

Kristina Ramstedt vänder sig också mot det inriktningsbeslut som har tagits om stadsdelens öppna verksamheter, som fritidsgårdar, medborgarkontor och träffpunkter, som ska spara nio miljoner kronor på årsbasis. Här föreslås antalet medarbetare bli färre, liksom drop in-tiderna, där människor kan komma och gå som de vill. Samtidigt ska medarbetarna röra sig mer över stadsdelen.

Kristina Ramstedt menar att konsekvenserna kommer att bli förödande.

– Vi jobbar i en problemstadsdel, under ett antal år sköts det på öppen gata och det brändes bilar. Det har jobbats bort med hjälp av fritidspersonalen. En katastrof kommer att hända, säger Kristina Ramstedt.

ANNONS

Finns en oro

Hon säger att medlemmarna har jobbat upp en välfungerande verksamhet med välbesökta drop in-tider varje dag.

– De är oroliga över att ungdomarna kommer dra runt i stadsdelen om de inte har någonstans att ta vägen. Då ser vi större risker för skjutningar och att gängkriminaliteten växer igen.

Kan de inte vända sig till de arrangerade aktiviteterna istället?

– Inte alla, det handlar om intresseområde. Nu kan de komma och gå som de vill, komma dit och snacka. De litar på personalen som är där, säger Kristina Ramstedt.

Hon vänder sig mot att personalen ska optimeras utifrån riktad verksamhet och verka i olika delar av stadsdelen.

– Den är geografiskt jättestor. Den gången du behöver prata finns kanske inte den personen du litar på där. De har ju jobbat upp ett förtroende, vilket är svårt bland ungdomarna.

ANNONS