Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

insida.jpg
I efterdyningarna av metoo väntar nu en landsomfattande manifestation mot sexuella övergrepp. Karolina Jörn, medarrangör i Göteborg, säger att de genom manifestationen vill uppmana till fortsatta åtgärder mot sexuella övergrepp. Bild: TT Nyhetsbyrån, privat

Fackeltåg mot sexuella trakasserier

I efterdyningarna av metoo väntar nu en landsomfattande manifestation mot sexuella övergrepp. I fler än 16 svenska städer väntas tusentals personer att delta i ett fredligt fackeltåg vid samma tid på söndag.
– Vi vill ta med den brutna tystnaden in i 2018, säger Karolina Jörn, medarrangör i Göteborg.

Från Skellefteå i norr till Malmö i söder. Kvinnor och män från hela Sverige har över sociala medier gått samman och organiserat de fredliga fackeltåg som ska äga rum på söndag klockan 15.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Deltagarna uppmanas att bära svart, vara tysta och bära en brinnande fackla.

Starka tillsammans

– Genom manifestationen vill vi belysa de sexuella övergrepp som sker i samhället och uppmana till fortsatta åtgärder. Men också visa att vi är många och starka tillsammans, säger Karolina Jörn en av Göteborgsarrangörerna av "Metoo- ljuset på - för kvinnors rätt".

LÄS ÄVEN: Miljontals kvinnor vittnar om övergrepp

Hon betonar också att manifestationen är politiskt- och religiöst obunden samt att alla som vill, oavsett kön, välkomnas att delta.

Går till Götaplatsen

– Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med. Det hade varit så fantastiskt att visa att göteborgarna står upp för detta, säger hon.

Efter att ha samlats på Gustaf Adolfs torg kommer man att gå längs avenyn upp till Götaplatsen där det bland annat väntas körsång och tal.

– Programmet är inte helt klart än och vi söker fortfarande efter talare. Det här genomförs av alla för alla och vi vill att helt vanliga människor ska få uttala sig. Inga kändisar, säger Karolina Jörn.

Det kommer att säljas facklor på plats men hon uppmanar de som kan att köpa med sig egna.

Mest läst