För mig är det inga konstigheter egentligen, säger den tidigare vice stadsdirektören Ingrid Larsson.
För mig är det inga konstigheter egentligen, säger den tidigare vice stadsdirektören Ingrid Larsson.

F d vice stadsdirektören konsultar med fallskärm

ANNONS
|

Det handlar om tidigare vice stadsdirektören Ingrid Larsson som i somras, nyss fyllda 60 år, lämnade sin tjänst med ett förmånligt pensionsavtal som kan ge henne som mest 4,5 miljoner kronor.

Den som anlitade Ingrid Larsson och förhandlade om hennes nya ersättning var den då nyutnämnde, tillförordnade stadsdirektören Eva Hessman. Hon behövde under hösten hjälp med coachning i sitt nya arbete.

–Jag ville tanka av Ingrid den kunskap och den erfarenhet hon har genom att ha varit med i ledningsgruppen och ledande positioner under många år. Det är ett komplext uppdrag att vara tillförordnad stadsdirektör, säger Eva Hessman.

Samtidigt fanns vid den tidpunkten en avlönad biträdande stadsdirektör med uppgift att bistå stadsdirektören med hjälp?

ANNONS

–Ja, men Ingrid har varit med mycket längre än så. Historiken är viktig nu när vi tar oss framåt.

Arbetet som coach för Eva Hessman varade under 17 timmar med en timlön på 800 kronor. Under hösten har Ingrid Larsson också anlitats i stadens program för chefsrekryteringar. Totalt rörde det sig om 31 timmars arbete med en timlön om 400 kronor.

Enligt pensionsavtalet med Göteborgs stad får Ingrid Larsson under ett kalenderår tjäna motsvarande ett prisbasbelopp, 44400 kronor, innan ersättningen samordnas med pensionen. Summorna för de två uppdragen understiger prisbasbeloppet och blir därför utöver pensionen.

–För mig är det inga konstigheter egentligen. Jag har sagt att jag vill ha uppdrag och att jag står till förfogande för staden. Det var en sak vi pratade om när jag gick i pension, säger Ingrid Larsson.

Som GP kunde berätta i förra veckan registrerade Ingrid Larsson ett konsultbolag kort efter pensionsdagen. Enligt Bolagsverket ska firman bland annat syssla med ”chefsstöd, organisation och verksamhetsutveckling, ledning och styrningsfrågor”.

I förra veckan sa Ingrid Larsson till GP att hon inte hade några planer på att söka någon ny anställning.

–Man ska aldrig säga aldrig, men jag har några små uppdrag i dag och har inte tänkt mig att gå till något annat, sa Ingrid Larsson.

ANNONS

Vad hon inte berättade var att en av uppdragsgivarna var den tidigare arbetsgivaren Göteborgs stad.

Däremot menar hon att det är viktigt för henne att inte fakturerar staden utan arbeta med timlön. Det senare samordnas –ver en viss nivå – med pensionen.

–Det är det enda rimliga, säger Ingrid Larsson.

FAKTA: Detta har hänt

Förra veckan kunde GP avslöja att fyra av stadens toppchefer lämnat sina uppdrag under en kort period. Det rör sig om stadsdirektör Bengt Delang, biträdande stadsdirektören Ulrika Blennius och de två vice stadsdirektörerna Ingrid Larsson och Peter Lönn.

Tack vare generösa avtal om pensioner och avgångsvederlag kan de fyra toppchefer kvittera ut som mest drygt tio miljoner kronor från Göteborgs stad. Till detta kommer kostnader för pensionsavsättningar och arbetsgivaravgifter på mer än 30 procent.

Ingrid Larssons pensionsavtal ger henne 65 procent av lönen - 72967 kronor per månad - fram till 62-årsdagen. Därefter har hon rätt till 75 procent i tre år.

ANNONS