Förundersökning mot moderatpolitiker läggs ner

ANNONS
|

I våras anmälde tvådomstolar, Förvaltningsrätten i Göteborg och Hovrätten för Västra Sverige, Pontus Båth för bedrägeri och försök tillbedrägeri. Moderatpolitikern anklagades för att ha uppgett en högre lön, från familjeföretagen han arbetar i,än han egentligen haft - för att få ut en större ersättning för tiden han lade som nämndeman vid båda domstolarna.

– Det är ett upplägg för att få ut ersättning, sadehovrättspresidenten Ralf G Larsson till GP i mars.

"Oerhört svår tid"

Nu läggs förundersökningen ner och Pontus Båth har återgått till alla sina politiska uppdrag, bland annat som Moderaternas ordförande i Torslanda och ledamot av regionfullmäktige, regionutvecklingsnämnden och miljönämnden i Göteborg.

ANNONS

– Det här har varit en oerhört svår tid för mig privat, jag har mått väldigt dåligt och haft många sömnlösa nätter. Jag har, med namn och bild, pekats ut som en bandit i både GP och GT - det känns oerhört skönt att nu bli rentvådd, säger han.

Maria Sterup, chefsåklagare vid Särskilda Åklagarkammaren, lämnade in beslutet på tisdagen:"Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt".

Nu berättar hon för GP att hon lagt ner förundersökningen på grund av "bevissvårigheter"

Åklagaren: Ser lite iögonfallande ut

– Det är svårigheter att visa att han inte har den lönen som han påstår sig att ha, säger Maria Sterup.

Men detta innebär inte att förundersökningen är nedlagd för alltid.

– Man lägger aldrig ner något för gott, utan tillkommer det nya uppgifter är det klart att en åklagare ändrar sitt beslut. Men här är det så att det är ett privat företag och de påstår sig plötsligt ha höjt hans lön med väldigt många tusenlappar och det ser lite iögonfallande ut, men jag kan inte motsäga detta eller bevisa att det är en fejkad lön, säger hon.

ANNONS

Pontus Båth förklarar att den högre lönen kommit i samband med en generationsväxling i företaget hans familj driver.

- Jag har fått ett mycket större ansvaroch då har min arbetsgivarevalt att höja min lön. Det finns inget konstigt i det, säger han.

LÄS MER: Moderatpolitiker misstänks för bedrägeri

Stjärnadvokaten: Han är oskyldig

Pontus Båthsombud, stjärnadvokaten Björn Hurtig, är förvånad över att det ens gjordes en polisanmälan från början.

– Jag tycker att han är oskyldig, åklagaren säger att det är svårt att bevisa brott och kan man inte bevisa, då är man i lagens namn oskyldig, så enkelt är det. Jag tycker att de som sysslar med den typen av dömande verksamhet borde ta hänsyn till det, särskilt med tanke på att de måste ha förstått att han, med tanke på hans yrke som politiker, skulle löpa risken att bli medialt uppmärksammad på det sätt han blev. Så jag tycker att det var rätt beslut av åklagaren, säger han.

Åklagaren tycker fortfarande att löneökningen är"iögonfallande" - vad tycker du om det?

– Ja, men samtidigt har hon förhört den som höjde lönen och eftersom hon inte gått vidare måste den personen ha lämnat tillfredsställande uppgifter, säger Björn Hurtig.

ANNONS